Κλείσιμο

Ψηφιοποίηση Υγείας: Έρχονται Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και ψηφιακή ιατρική βεβαίωση

Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για κάθε πολίτη και ψηφιακές ιατρικές βεβαίωσες μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΗΔΙΚΑ.

Οι δύο δράσεις που θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας αφορούν πρώτον στην εφαρμογή για την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποτελούν πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και αφετέρου τις ψηφιακές ηλεκτρονικές βεβαιώσεις.

«Θα ήθελα να σταθώ στα δύο μεγάλα έργα που έχουμε μπροστά μας, τα οποία έχουν και συμβολική και ουσιαστική αξία για εμάς, καθώς έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και είναι προ των πυλών. Το πρώτο είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που περιλαμβάνει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, Το έργο αυτό είναι κεφαλαιώδες κατ’ αρχήν από τη σκοπιά του data ownership, ο καθένας να έχει την ιδιοκτησία των δεδομένων του, να ξέρει τι λένε τα δεδομένα του για αυτόν. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και το πρόπλασμα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε όλα όσα αφορούν στην υγεία του πολίτη να βρίσκονται σε μία, ενιαία εφαρμογή, και να έχουν ενιαία πρόσβαση σε όλα τους τα ιατρικά δεδομένα οι πολίτες. Το δεύτερο είναι οι ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις, δηλαδή η δυνατότητα ενός γιατρού να βεβαιώνει κάτι που αφορά τον ασθενή του μέσα από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι το λιγότερο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να εκφράσουμε για εσάς. Γιατί η ΗΔΙΚΑ δεν υποστήριξε μόνο οποιαδήποτε καινούργια εφαρμογή δημιουργήσαμε, αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε και όλο το υφιστάμενο πλαίσιο της λειτουργίας – είτε είχε να κάνει με τις δράσεις του ΟΠΕΚΑ είτε με τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπου το προσωπικό της ΗΔΙΚΑ κατάφερε να διατηρήσει το πληροφοριακό σύστημα σε ετοιμότητα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλη αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο».

Τέλος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος Νίκη Τσούμα δήλωσε: «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η εποπτεία της ΗΔΙΚΑ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό και ειδικά η συνεργασία και με τον Υπουργό και με τους συνεργάτες του από τη στιγμή που ξεκίνησε συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό που σήμερα μπορούμε και αποτιμούμε. Δηλαδή να συμμετέχει και να προσφέρει η ΗΔΙΚΑ σε αυτόν τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο κράτος. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη οικονομική στήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΗΔΙΚΑ.

Πηγή: skai.gr