Κλείσιμο

Εθνικό πένθος για την Φώφη Γεννηματά: Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει επικήδειο

Υπό το βάρος της πάνδημης οδύνης και της ανείπωτης θλίψης από την αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά, σύσσωμο το πανελλήνιο προετοιμάζεται για το τελικό κατευόδιο στη μαχήτρια της ζωής και αγωνίστρια της πολιτικής. 

Ο πρωθυπουργός από τη Σαουδική Αραβία σε συνομιλία του με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.  

Με απόφαση του πρωθυπουργού για αύριο Τετάρτη κηρύσσεται εθνικό πένθος. Η σορός της διαπρεπούς πολιτικού θα εκτεθεί στις 10 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, από την οποία θα τελεστεί στις 14.00 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού. 
Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος.

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, με πρώτη την γαλανόλευκη στην ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ.  Εκεί όπου συρρέει απλός κόσμος για να αφήσει λουλούδια στη μνήμη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Μετά την εξόδιο ακολουθία θα γίνει η ταφή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Μετά από εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ο, τιμής ένεκεν και με δαπάνες του Δήμου, ενταφιασμός της στο μνημείο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο.

Από το νωρίς το πρωί, φίλοι συνεργάτες και κομματικά στελέχη επισκέπτονταν τα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη και ανέβαιναν στον έκτο όροφο προκειμένου να συμπαρασταθούν. 

«Δεν το βάζω εύκολα κάτω – έχω τεράστια επιμονή κ υπομονή όταν βάζω ένα στόχο», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της σημειώνοντας «πως ποτέ δεν ξεφεύγεις πράγματι από αυτή την ιστορία, αλλά δεν τελειώνει η ζωή.. δεν σταματάς να είσαι γυναίκα.»

Και πράγματι, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι μια γενναία γυναίκα, μία περήφανη μητέρα, μία αξιοπρεπής πολιτικός.. 

Μία από τις πιο στενές φίλες της στη ζωή και στην πολιτική, η Ευαγγελία Λιακούλη, περιγράφει στον ΣΚΑΙ πόσο θετικά επηρέαζε τους ανθρώπους γύρω της..

«Κατάφερνε να διώχνει καθημερινά τα μικρά κ ανούσια πράγματα κρατώντας μόνο τα μεγάλα και τα σπουδαία.. αυτό πάθαινες όταν ήσουν δίπλα της, αυτό γινόσουν και εσύ. Καλύτερος άνθρωπος – και ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της».

Τίποτα δεν ήρθε εύκολα στη Φώφη Γεννηματά.. από μικρή αναγκαζόταν να μετακομίσει συνεχώς.. 

Άλλαξε 6 φορές σχολείο.. μέχρι να περάσει στο πανεπιστήμιο Αθηνών.. όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες..

«Τη θυμάμαι ακόμη στο μυαλό μου  μπροστά στο τραπεζάκι της ΠΑΣΠ, εγώ στη ΔΑΠ εκείνη την εποχή. Ξεχώριζε πάντα για την ευγένεια και την αξιοπρέπεια της» ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3.

Στα 30 της, σε διάστημα μόλις 7 μηνών.. θα χάσει και τους 2 γονείς της από καρκίνο.. 

Πρώτα τη μητέρα της Κάκια.. και στη συνέχεια τον πατέρα της, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Γεννηματά..

«Τους βλέπαμε, σε πολύ δύσκολες στιγμές, να κάνουν σχέδια για το μέλλον.. αυτό εμένα με έχει στιγματίσει.. αυτή η όρεξη που είχαν να παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή.. το κρατάω πάντα μέσα μου.. δεν το βάζω κάτω» είχε δηλώσει σε συνέντευξη της το 2003..

Έτσι έμαθε –έτσι έζησε τη ζωή της.. χωρίς να το βάζει κάτω ούτε στιγμή..

Ο καρκίνος, ήρθε και έφυγε στο σώμα της – 4ις φορές.. και τις 4ις τον πολέμησε με γενναιότητα.. χωρίς να το εκμεταλλευθεί ούτε στιγμή..

Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε πως τα τελευταία χρόνια πήγαινε τακτικά στις Βρυξέλλες για να υποβληθεί σε ειδική θεραπευτική αγωγή..

«Ενώ είχε το θάρρος να μιλήσει για τον καρκίνο σε μια περίοδο που σας θυμίζω πριν μερικά χρόνια δεν ήταν εύκολο να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ποτέ δεν το εκμεταλλεύθηκε στην πολιτική της διαδρομή» επισημαίνει η συμφοιτήτρια της Φώφης Γεννηματά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου στην ΕΡΤ

Στα 22 της μαθαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει παιδιά.. και όμως, 10 χρόνια μετά, κάνει την Αιμιλία..

Τότε θα σκεφτεί να ασχοληθεί με την πολιτική και να συνεχίσει το έργο του πατέρα της, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ..

«Όταν έκανα το πρώτο μου παιδί, άρχισα να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά. Και λέω θα με ρωτήσει μια μέρα, δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο, που εργάστηκες μαζί του, που τον αγάπησε όλη η Ελλάδα, που τον πίστεψε, δεν έμαθες κάτι; Δεν ένιωσες την ανάγκη να προσπαθήσεις να συνεχίσεις τη δουλειά που είχε ξεκινήσει; Μαζί με άλλους..»

Στη συνέχεια θα αποκτήσει άλλα 2 παιδιά, την Κατερίνα και τον Γιώργο.. και θα κάνει τα πάντα για να βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά της, όσο περισσότερο μπορεί..

Ο εφιάλτης της, ήταν να φύγει πρόωρα.. χωρίς να προλάβουν τα παιδιά της να την γνωρίσουν..

Τελικά τη θυμούνται.. και τα παιδιά της.. και η οικογένειά της.. και όλη η Ελλάδα.. και θα τη θυμούνται για το ήθος της και για τον αγώνα που έδινε – μέχρι και την τελευταία μέρα..
 

Πηγή: skai.gr