«Μείζον συνταγματικό θέμα» ότι τώρα ξαφνικά θυμήθηκε το ΕΡΣ η κυβέρνηση

Για σαφέστατη ανακολουθία στις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παππά σχετικά με συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αφού όμως ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Σήμερα, όψιμα πλέον, ενόσω έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός γίνεται μια προσπάθεια συγκρότησης. Είναι προφανές οτι το οψιγενές αυτό γεγονός δημιουργεί μείζονα ζητήματα και πολιτικής και συνταγματικά», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τόνισε αιχμηρά ότι ενώ το Σύνταγμα ορίζει πως το ΕΡΣ είναι η αρμόδια Αρχή, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη μη συγκρότησή του ακόμα και σαν «άλλοθι» για να αναλάβει αντισυνταγματικά την εξουσία διοργάνωσης του διαγωνισμού.

Σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο διαγωνισμός-ευτράπελο, με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται έγκλειστοι επί περίπου 66 ώρες στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για διαδικασία που «θίγει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τυφλά, στο όνομα του οικονομικού οφέλους.

«Υπάρχει ένα ζήτημα αρχής οτι δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι ανθρώπους για να παραγάγεις αποτελέσματα τα οποία έχουν μόνο πολιτικά ωφελήματα. Το μόνο που μας ενδιέφερε κατά την άποψη μου ήταν η σημειολογία, η παράσταση οτι θα βάλουμε την διαπλοκή στο ντιβάνι και στο πλαίσιο αυτό θυσιάστηκε κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ακόμα ότι οι τηλεοπτικές άδειες δεν είναι αγοραίο προϊόν που συνδέεται με το δημοσιονομικό κέρδος, αλλά δημόσιο αγαθό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

«Το κέρδος δεν είναι ο αυτοσκοπός στα δημόσια αγαθά. Γιατί τότε και οι δημόσιες θέσεις θα έβγαιναν σε δημοπρασία και οτιδήποτε άλλο θα ήταν βορά στα δημοσιονομικά του κράτους», δήλωσε.
Πηγή: skai.gr