Ασκούνης: Έκρυθμο κλίμα στη τοπική αυτοδιοίκηση

Για έκρυθμο κλίμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης τονίζοντας πως η επιστολή παραίτησης των 25 από τους 38 δήμαρχους της Κεντρικής Μακεδονίας αυτό εκφράζει.
ι

«Δεν έγινε καμία συζήτηση κανένας διάλογος, πρόκειται για οριζόντια μέτρα που διαλύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. (...) Χτυπιέται η αποκέντρωση. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο; Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αποσπασματικά μέτρα» τόνισε.

Ο κ. Ασκούνης ανέφερε δε, ότι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο χρέος είναι μικρή και δεν ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ σε σύνολο 360 δισ. ευρώ.

Πέρα από το Παρατηρητήριο. σημείωσε, υπάρχουν 12 έλεγχοι που είναι γραφειοκρατικοί και αναποτελεσματικοί. «Εμείς κάθε μήνα υποχρεούμαστε από το 2011 να στέλνουμε όλα στα στοιχεία για κάθε δαπάνη σε κάποια βάση δεδομένα. Με το Παρατηρητήριο θα στέλνουμε τα προσχέδια των προϋπολογισμών, και θα λένε αν τα έχουμε συντάξει καλά ή όχι πρόκειται για γραφειοκρατική και χρονοβόρο διαδικασία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τόνισε ότι η επιστολή παραίτησης των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει ένα κλίμα απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή λύση η παραίτηση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος –ένας εκ των 25 δημάρχων που τελούν υπό παραίτηση-  ανέφερε ότι η επιστολή παραίτησης ήταν ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Τοπικής Αυτοδιοίκηση υποβαθμίζεται. «Δεν μπορώ η αυτοδιοίκηση που ονειρεύτηκα εγώ να φτάνει σε τέτοιο σημείο απαξίωσης και υποβάθμισης» πρόσθεσε.

Προσφυγή στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και κατά του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ για αντισυνταγματικότητα, αποφάσισε την Τετάρτη η ΚΕΔΕ.


Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ