Βομβιστική επίθεση με δυο τραυματίες στο Mall (live upd)

Οι αντιδράσεις για την επίθεση ΕΔΩ

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 10.45 το πρωί στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο πρώτο επίπεδο, όπου υπάρχει μια τράπεζα κοντά σε ένα σταντ με εφημερίδες.

Δυο άντρες ιδιωτικής ασφάλειας τραυματίστηκαν ελαφρά απο θραύσματα, στα κάτω άκρα και στη ράχη του σώματος. Οι δυο τραυματίες πήραν εξιτήριο απο το νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου είχαν διακομιστεί.

Η εκκένωση του κτιρίου έγινε εντός 6 λεπτών μετά τη λήψη της προειδοποίησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Περίπου 50 λεπτά νωρίτερα, έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στην ιστοσελίδα Zougla. gr. Ο άγνωστός δεν προσδιόρισε επακριβώς το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός. Δεν ανέφερε επίσης, ποια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε όμως ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί δίπλα στις κυλιώμενες σκάλες κοντά στο πρώτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου. Δεν χρειάστηκε πάντως η επέμβαση της πυροσβεστικής, γιατί δεν σημειώθηκε πυρκαγιά. Αυτή την ώρα το εμπορικό κέντρο έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες της αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να συλλέξουν υπολείμματα του μηχανισμού και του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών συλλέχουν υπολείμματα του μηχανισμού. Για «χτύπημα υψηλού ρίσκου» κάνει λόγο η Ελληνική Αστυνομία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:


«Ώρα 10.40 έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού χαμηλής ισχύος στον 1ο όροφο εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι. Προκλήθηκαν περιορισμένες υλικές ζημιές και ελαφρύς τραυματισμός δύο υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης οι οποίοι μετά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο εξήλθαν.

Προηγήθηκαν προειδοποιητικές τηλεφωνικές κλήσεις σε Μ.Μ.Ε.

Προανάκριση διενεργεί η Δ.Α.Ε.Ε.Β.»


Η ανακοίνωση του The Mall:

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου.Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

»Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.

»Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.»


Σημειώνεται ότι τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο κυκλοφορεί πλήθος κόσμου, γιατί μπορεί να μην λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, αλλά λειτουργούν κινηματογράφοι, καφετέριες και εστιατόρια.

Περίπου 200 άτομα απομακρύνθηκαν από το χώρο του εμπορικού κέντρου μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σύμφωνα με τη ΝΕΤ. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες.

Πηγή: Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καραστεφανής, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας