Αγρότες έκλεισαν το ένα ρεύμα της Εγνατίας προς Βέροια

Σε κλείσιμο του κόμβου της Κουλούρας για μισή ώρα προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, πραγματοποιώντας πεζή παράσταση διαμαρτυρίας πάνω στο οδόστρωμα της Εγνατίας οδού.

Για το υπόλοιπο της ημέρας δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας).

"Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν" τόνισε ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι "μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ".

Υπενθυμίζεται ότι στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια. Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

 Στα Χανιά, επενέβη η Αστυνομία για να ανοίξει η τοπική ΔΟΥ που είχε αποκλειστεί απο αγρότες.

Την Παρασκευή, αναμένεται να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών.

 Το Σάββατο, οι αγρότες της Θεσσαλίας καλούν σε Πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στη Νίκαια, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, ζητούν «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.


Πηγή: skai.gr