Το δίλημμα της κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό χώρο

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να εμφανίζει αυτήν την περίοδο πρωτογενές έλλειμμα 6,7δισ€. Κι όμως, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί σε μόλις 349εκατ€

Του Χρυσόστομου Τσούφη

H «υγιής» εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο με την υπέρβαση των εσόδων να αγγίζει τα 290εκατ€. Έτσι , συνολικά για το 10μηνο του έτους στα Δημόσια ταμεία έχουν μπει 5,1δισ€ περισσότερα χρήματα από ότι εκτιμούσαν στο ΥΠΟΙΚ.  

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να εμφανίζει αυτήν την περίοδο πρωτογενές έλλειμμα 6,7δισ€. Κι όμως, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί σε μόλις 349εκατ€. 

Την ίδια στιγμή , αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδεχόταν ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για μια ακόμη αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος, με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.  

Με βάση όλα αυτά, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα είναι κάτω από το στόχο του 1,7% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στη διάθεση της για παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.  

Πριν από 20 ημέρες , αν ρωτούσε κάποιος κυβερνητικούς αξιωματούχους τι θα κάνετε με τα επιπλέον χρήματα, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν ότι πρέπει να …κρατηθούν κάβα και να κλείσει η χρονιά με χαμηλότερο έλλειμμα ώστε να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές και να έρθει πιο κοντά ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας. Με το κλίμα όμως να έχει βαρύνει από την υπόθεση των υποκλοπών, πλέον υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον μέτρα στήριξης πριν αλλάξει η χρονιά. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο θέμα και φυσικά την απόφαση θα την λάβει ο πρωθυπουργός.  

Στο ερώτημα που θα αξιοποιήσει τους πόρους η κυβέρνηση, κι εδώ τα πράγματα είναι σχετικά θολά.  

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων έχει περάσει η ενέργεια και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.  

Ένας συνδυασμός αιτιών, από την κακοκαιρία που αναμένεται στην Κεντρική Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας έως το γεγονός ότι οι Αμερικανικές εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να ξαναρχίσουν πριν τον Δεκέμβριο κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις που μιλούσαν για Νοέμβριο έχουν οδηγήσει τις τελευταίες 48ώρες την τιμή του φυσικού αερίου σε αύξηση 30% , ξανά πάνω από τα 127€/Mwh. 

Την ίδια στιγμή παρά την αποκλιμάκωση στα 92$/βαρέλι, οι φόβοι για νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο παραμένουν με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για τιμή 115$ πριν βγει η χρονιά.  

Η πορεία λοιπόν των τιμών ενέργειας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει τα πάντα. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει στο ζήτημα της ακρίβειας. «Κάτι πρέπει να κάνουμε για την ακρίβεια, είναι μεγάλο πρόβλημα» έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Σε καμιά περίπτωση αυτό το κάτι όμως δεν θα είναι οριζόντια μείωση φόρων, «θέλουμε να βοηθήσουμε απευθείας τα νοικοκυριά» ξεκαθάριζε πριν από λίγες ημέρες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο OPEN. 

Μια άλλη περιοχή πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι τα στεγαστικά δάνεια. Ήδη οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά είναι μεγάλες από τις αυξήσεις στα επιτόκια στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ και οι οποίες δεν θα είναι και οι τελευταίες. Στο ΥΠΟΙΚ αναζητούν τρόπους στήριξης των νοικοκυριών με τις προτάσεις να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το πετυχημένο μέτρο της γέφυρας που εφαρμόστηκε στην πανδημία.  

Πηγή: skai.gr