Κλείσιμο

Κλείνει το μάτι σε φοροελαφρύνσεις η Κομισιόν - Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο «παράγοντας Χ»

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023, έστω και με περιορισμούς, λύνει κάπως τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να επεκτείνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για τους συνταξιούχους που σήμερα εξαιρούνται. Γιατί, αυτήν την χρονική στιγμή ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος δεν έχει βρεθεί, η κυβέρνηση πάντως δεν ανησυχεί καθώς ποντάρει και στην καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού και στον παράγοντα Χ που ακούει στο όνομα τουρισμός.

Μάλιστα η ίδια η Κομισιόν φαίνεται να ζητά επιπλέον μείωσεις φόρων και συγκεκριμένα καλεί τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το πλαίσιο επιβολής του τέλους επιτηδεύματος που φέρνει στον προϋπολογισμό 350εκατ €. Το τέλος το οποίο επιβάλλεται ανεξάρτητως οικονομικού αποτελέσματος της επιχείρησης ή του ελέυθερου επαγγελματία, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα αφού φρεναρει τις επενδύσεις και ενισχύει τη φοροδιαφυγή σημειώνουν οι Βρυξέλλες χωρίς πάντως να προτείνουν από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες περιοχές που χρήζουν παρεμβάσεων. Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη των 27 υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία - 2,6% του ΑΕΠ τα έσοδα στην Ελλάδα έναντι 1,2% του ευρωπαικού μέσου όρου – αλλά και την κατανάλωση με 14,1% έναντι 10,8% γεγονός που τροφοδοτεί και την συζήτηση γύρω από την ανάγκη ή όχι της μείωσης των φόρων στα καύσιμα. Στον αντίποδα η χώρα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στην φορολόγηση των εργαζομένων με 17,5% έναντι του ευρωπαϊκού 21,5%.

Ενώ όμως οι Βρυξέλλες από τη μια κλείνουν το μάτι σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, από την άλλη ζητούν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με αυτά που έχει στα σχέδια της η κυβέρνηση.

Ο πίνακας είναι χαρακτηριστικός:

                                                2023  2024     2025

Κομισιόν                                 1,3%    2,7%     3,4%

Υπουργείο Οικονομικών         1,1%    2,1%    2,3%

Αναμφίβολα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.....

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα πέσουν κάτω από το 2,3% μέχρι και το 2050 προκειμένου το χρέος να παραμείνει βιωσιμο!  Η αιτία είναι ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη. Από το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης σύμφωνα με την Επιτροπή θα υποχωρήσει κάτω από 2% ενώ μέχρι το 2030 θα έχει πέσει κάτω κι απο τη μονάδα!