Οριακή ανάπτυξη βλέπει τώρα το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Προς το καλύτερο αναθεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 0,7 μονάδες καλύτερα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις του, όταν και έκανε λόγο για ύφεση 0,6%.

Προς το καλύτερο, έστω οριακά, αναθεωρήθηκε και η πρόβλεψη για το επόμενο έτος, με το ΔΝΤ να υπολογίζει πλέον ότι το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8%, αντί για 2,7% που προέβλεπε την άνοιξη. Η εν λόγω εκτίμηση υπερβαίνει ακόμα και τα όσα προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Προϋπόθεση πάντως για να γίνουν πραγματικότητα οι αναθεωρημένοι αριθμοί, όπως αποσαφηνίζει το ΔΝΤ, είναι η πλήρης εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα με τους θεσμούς.

Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο δημόσιο χρέος, που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το Ταμείο πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους κι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει με δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαίους.

Πέραν του χρέους ωστόσο, και παρά την αναθεώρηση των προβλέψεών του, το Ταμείο έχει εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, κρίνοντας ως ανεπαρκείς ή άστοχες τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αναλυτές του ΔΝΤ επισήμαναν ότι χρειάζεται νέα περικοπή συντάξεων διότι η ασφαλιστική δαπάνη παραμένει υπέρογκη και μη βιώσιμη.

Τόνισαν δε ότι η πολιτική της Αθήνας να διατηρεί τα κεκτημένα των συνταξιούχων αυξάνοντας τους φόρους για μισθωτούς και επιχειρήσεις είναι αδιέξοδη, επιζήμια για την οικονομία και άδικη.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί νέα συζήτηση πάνω στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το θέμα έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση.

Στο μέτωπο των εργασιακών, που θα είναι ο πυρήνας της δεύτερης αξιολόγησης, η αποστολή του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο κάλεσε την Αθήνα να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά να απελευθερώσει πλήρως τα κλειστά επαγγέλματα και να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία πάνω σε ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης