Κλείσιμο

Θεσμοί για ασφαλιστικό: Θα τοποθετηθούμε εν ευθέτω χρόνω

Το σχέδιο αναλυτικά ΕΔΩ  

Στάση αναμονής τηρούν σε πρώτη φάση οι δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρότι παρασκηνιακά έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ο φόρος στις συναλλαγές.

«Θα τοποθετηθούμε εν ευθετώ χρόνο» ανέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο που τούς απέστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προς αναζήτηση συμμαχιών. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στόχος το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου ώστε να ψηφιστεί αρχές Φεβρουαρίου.

Mε το νέο ν/σ
επέρχονται μειώσεις κατά 15%, στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ -που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και το 30%- για όσους βγουν σε σύνταξη με το νέο νόμο, αλλά και μειώσεις σε εφάπαξ, επικουρικά και ΕΚΑΣ.

Σε προσπάθεια υπεράσπισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποδύεται από την πλευρά της η κυβέρνηση δια της Όλγας Γεροβασίλη. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, και στο θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι με την πρότασή της προς τους θεσμούς, η κυβέρνηση δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Για πολύ μεγάλες μειώσεις, έως και 30% για τους νέους συνταξιούχους με απίστευτες αποκλίσεις, έως και 300 ευρώ, για έναν εργαζόμενο που συνταξιοδοτείται την 31 Δεκεμβρίου και έναν την 1η Ιανουαρίου» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «λάθος» το ν/σ της κυβέρνησης. «Φέρνει μεγάλες μειώσεις άδικες και αχρείαστες, πληρώνουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό οι ασφαλισμένοι. Αυτό πληρώνουμε σήμερα» σημείωσε. 

Τα μέτρα για το ασφαλιστικό που σχεδίασε η κυβέρνηση θα επιφέρουν ύφεση, τόνισε νωρίτερα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Bαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος υπενθύμισε, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ "είχαμε εκφράσει τις απόψεις μας πριν και μετά τις εκλογές".
Πηγή: skai.gr