Δεν υπάρχει θέμα τρίτης δέσμης προαπαιτούμενων, διαμηνύει στους δανειστές η Αθήνα

Την ψήφιση μιας ακόμα δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων θέτουν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης στήριξης από το νέο πρόγραμμα διάσωσης οι δανειστές, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», εγείροντας ένα σοβαρό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, κι ενώ ακόμα δεν έχουν καν συμφωνηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες των επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων», δήλωσε ωστόσο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διαφορετική εικόνα δίνουν οι πηγές των FT. «Αυτό, επί του παρόντος, είναι ένα μεγάλο, χοντρό ζήτημα», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος με γνώση της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θέλει να καταλάβει ότι θα υπάρξει ένα ακόμα σημαντικό πακέτο ‘προαπαιτούμενων δράσεων’ πριν γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση». «Ήδη έχουν κόπωση εφαρμογής μετά από δυο μίνι-νομοσχέδια», προσέθεσε με νόημα η ίδια πηγή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των «Financial Times», ορισμένα κράτη της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γερμανία, θέλουν η ψήφιση των επιπλέον προαπαιτούμενων να γίνει όχι απλά πριν την αποδέσμευση της πρώτης δόσης, αλλά πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.

Αρχικός στόχος των δανειστών ήταν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 11 Αυγούστου, οπότε και έχει ατύπως προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να επικυρωθεί το νέο Μνημόνιο και να δρομολογηθεί η εκταμίευση χρημάτων πριν τις 20 Αυγούστου, όταν η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ.

Ωστόσο, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές που σταθερά υπάρχουν μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αξιωματούχοι που μίλησαν στους FT παραδέχτηκαν ότι ίσως χρειαστεί να δοθεί ένα ακόμα δάνειο-γέφυρα 5 δισεκ. ευρώ – πέραν της ενδιάμεσης χρηματοδότησης 7,16 δισεκ. που έχει ήδη λάβει η χώρα μας.

Αν χρειαστεί, τα 5 δισεκ. θα είναι αρκετά για να πληρωθεί η ΕΚΤ και να καταβληθούν ορισμένες δόσεις στο ΔΝΤ. Η χώρα μας πρέπει να πληρώσει στο Ταμείο περίπου 295 εκατ. ευρώ την 1η Αυγούστου και ακόμα 305 εκατ. στις 4 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: skai.gr