Αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό προτείνει η Αθήνα, κριτήρια για τις 100 δόσεις θέλει η τρόικα

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, από 6,5% που είναι σήμερα, σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και μείωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου είναι από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει το e-mail που έστειλε την Κυριακή η κυβέρνηση στην τρόικα, απαντώντας και στα πέντε αιτήματα που θέτουν οι δανειστές. Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την αύξηση του ΦΠΑ παραχωρούν στις 13:00 οι ξενοδόχοι.

Ακόμη, θεσπίζονται πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ, καθώς περικόπτονται περίπου 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ από τα 230 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του.

Στις αντιπροτάσεις της Αθήνας προστίθενται η ήδη συμφωνημένη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιουλίου, που θα πλήττει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών) αλλά και το πακέτο των αλλαγών στο εργασιακό.

Ωστόσο, η τρόικα επιμένει να εφαρμοσθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και αν αυτό γίνει δεκτό θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουτρουμάνης, οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν «πάγωμα» συντάξεων και τη διετία 2016- 2017 και αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά (δηλαδή από τα 4.500 ένσημα στα 6.500 ένσημα).

Παράλληλα, προβλέπεται κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 έτη, με εφαρμογή όμως του μέτρου από το 2019 και 3ετή μεταβατική περίοδο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, από το μέτρο αυτό θα θιγούν οι γυναίκες με ανήλικο που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας το 2021, δηλαδή όσες είναι σήμερα 44- 45 ετών και κάτω. Οι μεγαλύτερες δεν θα έχουν πρόβλημα.

Επίσης, αποτρέπεται η αναμενόμενη έξοδος, μέχρι τέλη του χρόνου, περίπου 150.000 υπαλλήλων που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης.

Τέλος, δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι προ του 1983.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης