S&P: Μία στις τρεις πιθανότητες για νέα υποβάθμιση των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Τζον Τσέιμπερς, δήλωσε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.

«Έχουμε μια αρνητική προοπτική για έξι έως 24 μήνες», είπε ο Τσέιμπερς μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τσέιμπερς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το «άριστα», τη βαθμίδα «ΑΑΑ» που έχασαν την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε ότι δεν περιμένει «τόσο μεγάλες επιπτώσεις», όταν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα λόγω της «ήπιας» - όπως τη χαρακτήρισε- υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από το κανάλι Fox για την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας, ο Μπιρς είπε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως «οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά».

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. «Πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων», Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τόνισε.
Πηγή: skai.gr