«Πόλεμος» στη φοροδιαφυγή με στοχευμένους ελέγχους και σύμμαχο την τεχνολογία

Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με ειδικά tablet θα μπορούν να έχουν εικόνα του πλήρους φορολογικού προφίλ της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία που θα ελέγχουν και πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που είναι περασμένα στο Taxisnet

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με σύμμαχο την τεχνολογία, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει για το 2023 ένα εκταταμένο φοροελεγκτικό blitzkrieg.
Στον ανένδοτο κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής έχει δοθεί εντολή από την ηγεσία της υπηρεσίας να διενεργηθούν :

25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι

2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση ή όχι ετήσιων υποχρεώσεων που έχουν σχέση με τη φορολόγηση κεφαλαίου

900 έρευνες φοροδιαφυγής

15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με ειδικά tablet θα μπορούν να έχουν εικόνα του πλήρους φορολογικού προφίλ της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία που θα ελέγχουν και πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που είναι περασμένα στο Taxisnet.


Με τα tablets τους οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα μπορούν επίσης επί τόπου να ελέγχουν:

-Τη γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Για το σκοπό αυτό η υπηρεσία τους έχει προμηθεύσει και με ειδικά QR Scanners.

-Αν διαβιβάζονται τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται στην ΑΑΔΕ

και να κάνουν τις απαραίτητες διασταυρώσεις με βάση τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούν επίσης επί τόπου να βεβαιώνουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και να επιβάλλουν τις κυρώσεις που πρέπει κάθε φορά που θα διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου ή μη απόδοση ΦΠΑ.


Η έμφαση των φορολογικών ελέγχων θα δοθεί σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών και δωρεών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου σύνδεσης με ροή μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων , θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


Ειδικά για τη φορολογία κεφαλαίου προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις του 2017για τις οποίες λήγει στις 3/12/2023 η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία που έχει γίνει από τη Δ.Ο.Υ. ενώ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.


Οι 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής που θα διεξαχθούν έχουν να κάνουν :

με 170 περιπτώσεις απάτης ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών

με 100 περιπτώσεις στις οποίες θα αξιοποιηθούν νέες πληροφορίες ή δεδομένα

50 υποθέσεις ηλεκτρονικού εμπορίου

580 υποθέσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής που σχετίζονται με νοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.


...

Πηγή: skai.gr