Με τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά τους στην καλλιέργεια και την προώθηση της μαθητικής φιλαναγνωσίας βραβεύτηκαν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα.

«Σας ευχαριστούμε που υπηρετείτε τόσα χρόνια την εκπαίδευση και την Παιδεία. Μεγάλη μου τιμή που σας δίνω απόψε αυτό το βραβείο». Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μίλησε για τον κ. Ελευθέριο Γείτονα, Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα «για την πολυετή προσφορά του στην καλλιέργεια και την προώθηση της μαθητικής φιλαναγνωσίας», μέσα από τις «Βιβλιοδρομίες» τις οποίες τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα διοργανώνουν επί 24 συναπτά έτη. 


Η τιμητική εκδήλωση για  τον μεγαλύτερο θεσμό μαθητικής φιλαναγνωσίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Απόδημο Ελληνισμό διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, στην κεντρική σκηνή «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νικόλαος Νίκας μίλησε με θερμά λόγια για τις «Βιβλιοδρομίες»  και τόνισε: «Η φιλαναγνωσία, που τόσο παλεύουμε να την τονώσουμε και να αναδείξουμε τη διαχρονική της αξία, φάνηκε να κερδίζει έδαφος σε μια εποχή που η τεχνολογία δεσπόζει παντού, ακόμη και στη φαντασία. Ένα βιβλίο είναι ταξίδι. Είναι ψυχαγωγία, θεραπεία, διαφυγή. Είναι κρίμα να το έχουμε μόνο για να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας. Την περίοδο της πανδημίας τα βιβλία άνοιξαν. Ελπίζουμε να παραμείνουν ανοιχτά».

 
«Είναι μεγάλη η τιμή που μας κάνετε να μας βραβεύσετε για το θεσμό των Βιβλιοδρομιών, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου εδώ στο Ζάππειο», υπογράμμισε ο κ. Ελευθέριος Γείτονας. «Διπλή η χαρά διότι η διάκριση θα συνοδευτεί και από συνέργεια για τα πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας καθώς εσείς θα προσφέρετε βιβλία και εμείς με την αρωγή της εκπαιδευτικής μας κοινότητας σχολικά είδη για τα παιδιά. Ευελπιστούμε πως με αυτόν τον τρόπο θα ανακουφίσουμε την θλίψη της καλοκαιρινής καταστροφής  και θα βοηθήσουμε να ανθίσει στα χείλη των παιδιών το χαμόγελο, το όνειρο και η αισιοδοξία» .

Οι «Βιβλιοδρομίες» είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός ανάγνωσης και κατανόησης λογοτεχνικών βιβλίων προκηρύσσεται από τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ για 24η συνεχόμενη χρονιά και αποτελούν για τους συνεργάτες μου και για εμένα προσωπικά θεσμό παιδαγωγικής ευχαριστίας και προσευχής.  Και τις χαρακτηρίζω έτσι διότι με τις Βιβλιοδρομίες εξασφαλίζονται στα παιδιά μας συνθήκες:

•    Δροσοβόλου πνευματικής εγρήγορσης και αγαλλίασης
•    Ανατροφοδοτούμενου εμπλουτισμού των γνώσεων
•    Ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου
•    Απόκτηση της δεξιότητας κατανόησης κειμένου

Στην εκπαιδευτική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων συμβάλλει στη γλωσσική και αισθητική καλλιέργεια του αναγνώστη, τον ευαισθητοποιεί απέναντι στα προβλήματα της ζωής, τον προβληματίζει και διευρύνει ουσιαστικά τις προσωπικές του εμπειρίες.

«Στόχοι του προγράμματος των Βιβλιοδρομιών, πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς».


Για τις Βιβλιοδρομίες 2021 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα: «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».  Μέσα από λογοτεχνικές διαδρομές τα παιδιά απέκτησαν πλούσιες γνώσεις, ανέπτυξαν την κριτική τους σκέψη και κατανόησαν πως ο αγώνας για την εθνεγερσία, μείζον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές γεγονός, ήταν ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο συμβάν, που συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκρότηση ενός ενιαίου και ελεύθερου ελληνικού κράτους.  Τα παιδιά εντρύφησαν στα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές» και, με όχημα τη μαγεία της λογοτεχνίας, οδηγήθηκαν σε δημιουργικές περιπέτειες, σε περιπλανήσεις γνώσης, αυτοσυνειδησίας και φαντασίας, αποκομίζοντας πολύτιμα διδάγματα.  Απώτερος στόχος να έχουν: «Πάντα ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους».

Για τις Βιβλιοδρομίες 2022 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».  Μέσα από λογοτεχνικές διαδρομές τα παιδιά θα αποκτήσουν πλούσιες γνώσεις, θα αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και θα κατανοήσουν πως η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός.  Επιδιώκουμε οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ιστορική σκέψη και συνείδηση και να έρθουν σε γόνιμη και ουσιαστική επαφή με τα πολιτιστικά στοιχεία που μεταλαμπάδευσαν στον ελληνικό χώρο οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.  Επίσης να γνωρίσουν τα προβλήματα αποκατάστασης και ενσωμάτωσής τους και να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι Βιβλιοδρομίες σε αριθμούς λένε ότι κάθε χρόνο περίπου 3.400 παιδιά που συμμετέχουν αγοράζοντας από 4 βιβλία το κάθε παιδί δημιουργούν μια κίνηση στην αγορά του βιβλίου και μια πράξη αποδοχής του από την ελληνική οικογένεια.  Αξίζει να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια οι συμμετοχές στην Κύπρο άγγιξαν τις 1.300.  Είναι ένας αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τον μαθητικό πληθυσμό της Ελλάδας.  Κι ακόμη κατά την διεξαγωγή του Διαγωνισμού τον Μάϊο λειτουργούν πέρα από το Εξεταστικό Κέντρο του Σχολείου μας 30 ακόμη Εξεταστικά Κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα ήθελα  να ευχαριστήσω τους δασκάλους Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων και τους γονείς των Βιβλιοδρόμων για τη πνευματική τους συνδρομή στην ωραία αυτή προσπάθεια.

Επίσης θα ήθελα να καταθέσω την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου στους 100 και πλέον συνεργάτες μου για την επιτυχή διοργάνωση και διεκπεραίωση των Βιβλιοδρομιών. 

Η φιλοδοξία όλων μας είναι όλα τα ελληνόπουλα να αγαπήσουν το βιβλίο τόσο, όσο και τις νέες τεχνολογίες.  Το βιβλίο και οι νέες τεχνολογίες είναι το δίδυμο που θα προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην ανθρωπότητα.

Εύχομαι οι Βιβλιοδρομίες να απλωθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό».

Μίλησαν ακόμη οι συγγραφείς : Μαρία Ανδρικοπούλου, Αγγελική Δαρλάση, Γιώργος Παναγιωτάκης, και οι μαθητές βιβλιοδρόμοι, Ανδρομάχη Μπουργιώτη και Γιώργος Λιακατάς. 

Αξίζει ακόμη να επισημάνουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχουν την στήριξη της επιστημονικής επιτροπής, τακτικών καθηγητών με επικεφαλής την κα. Ευγενία Μαγουλά, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ.  Νοιώθουμε ευγνώμονες και ευχαριστούμε την επιστημονική αυτή επιτροπή.

Πληροφορίες για τις «Βιβλιοδρομίες» δείτε εδώ: 
https://www.geitonas.edu.gr/tauiota-epsilon943nualphaiota-omicroniota-betaiotabetalambdaiotaomicrondeltarhoomicronmu943epsilonsigmaf.html

Δείτε εδώ και το βίντεο από την τελετή βράβευσης που προβλήθηκε στους «Αταίριαστους»

 

 

 

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr