Νορβηγία - Δανία: Γιατί ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας και της Δανίας εξαιτίας φόβων που συνδέονται με τον σχηματισμό αιματικών θρόμβων.

Οι δανικές αρχές δεν ανέφεραν πόσες αναφορές αιματικών θρόμβων υπήρξαν, αλλά η Αυστρία σταμάτησε να χρησιμοποιεί μια παρτίδα εμβολίων AstraZeneca, καθώς ερευνά έναν θάνατο από διαταραχές πήξης του αίματος και μια ασθένεια από πνευμονική εμβολή. Παράλληλα, και η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.

«Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Γκέιρ Μπούχολμ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων» διευκρίνισε.

«Τόσο εμείς όσο και ο Οργανισμός Φαρμάκων της Δανίας πρέπει να ανταποκριθούμε σε αναφορές πιθανών σοβαρών παρενεργειών, τόσο από τη Δανία όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε από πλευράς του ο διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, Σόρεν Μπρόστορμ. 

«Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν υπάρχει συσχέτιση (εμβολίου - αιματικών θρόμβων). Δρούμε προληπτικά, πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά», σημείωσε ο δανός υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνεκε στο Twitter. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ