Βενεζουέλα: Σε ξένες πρεσβείες κατέφυγαν άλλοι 2 βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ο Αμέρικο Ντε Γκράσια, πολιτικός της αντιπολίτευσης εκλεγμένος στην Εθνοσυνέλευση, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Καράκας, γνωστοποίησε ο ίδιος.

«Δεν θα δώσω στη δικτατορία που διακινεί ναρκωτικά την ικανοποίηση να με επιδεικνύει σαν τρόπαιο και να με χρησιμοποιεί σαν όμηρο» και «είμαι ευγνώμων για την υποδοχή της Ιταλίας», ανέφερε ο Ντε Γκράσια μέσω Twitter.

Ο βουλευτής συγκαταλέγεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις μετά την άρση της ασυλίας τους διότι φέρονται να ενέχονται στην απόπειρα «στρατιωτικού πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, την πτώση του οποίου επιδιώκει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ανάμεσα στα μέλη της αντιπολίτευσης που διώκονται είναι επίσης ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπλάνκο, που νωρίτερα χθες κατέφυγε στην πρεσβεία της Αργεντινής.

Η βουλευτής Μαριέλα Μαγαγιάνες προσέφυγε προχθές Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας.

Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας την ημέρα της αποτυχημένης προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ωθήσει τον στρατό να στασιάσει εναντίον του Μαδούρο, την 30ή Απριλίου.

Οι νέες εξελίξεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Έντγκαρ Σαμπράνο, αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού χεριού του προέδρου του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση σώματος.

Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι «το καθεστώς θα συνεχίσει να κλιμακώνει την καταστολή» και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να βγουν ξανά στους δρόμους αύριο Σάββατο για να διαδηλώσουν εναντίον του Μαδούρο.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ζήτησαν χθες την άμεση απελευθέρωση του Σαμπράνο, με την αμερικανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «συνέπειες» σε διαφορετική περίπτωση.

Ο Μαδούρο χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσινγκτον και καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση μαζί με τις ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την ανατροπή του με πραξικόπημα.