Telegraph - Βρετανία: Νέο σχέδιο για τον τουρισμό - Έμφαση στα τεστ για τις αφίξεις, όχι στον εμβολιασμό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένα ακόμα σχέδιο για να επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό έχει υποβληθεί στη βρετανική κυβέρνηση και εξετάζεται από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τον ερχόμενο μήνα.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει η Daily Telegraph, έχει υποβληθεί από τη διοίκηση του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, του Χίθροου του Λονδίνου και προβλέπει την τοποθέτηση των χωρών σε τέσσερις κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών, τον κίνδυνο από επικρατούσες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τη διασπορά του ιού και την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται σε κάθε χώρα.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από τις χώρες στην «κόκκινη λίστα» θα πρέπει όπως και τώρα να μένουν σε δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία με κόστος 1.750 λιρών που θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.

Οι ταξιδιώτες από τις χώρες στην «πορτοκαλί λίστα» θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, θα μπαίνουν σε καραντίνα όταν φτάνουν στη Βρετανία και θα υποβάλλονται σε νέο τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η καραντίνα θα λήγει την τρίτη ημέρα.

Όποιος φτάνει στη Βρετανία από «κίτρινες» χώρες θα χρειάζεται τεστ πριν και/ή μετά την άφιξη και/ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά δε θα έχει υποχρέωση καραντίνας.

Η έμφαση στα τεστ, ανεξαρτήτως της ύπαρξης αποδεικτικού εμβολιασμού, δίνεται ώστε να εντοπίζονται τυχόν ανησυχητικές μεταλλάξεις που αντιστέκονται στα εμβόλια.

Σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται η διοίκηση του Χίθροου, το τεστ πριν από την αναχώρηση και μια τριήμερη καραντίνα επαρκούν για τον αποκλεισμό του 87% των δυνητικών φορέων από την κοινότητα.

Για τις αφίξεις από τις «πράσινες» χώρες δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Η Telegraph ωστόσο σημειώνει ότι ελάχιστες χώρες, ίσως και καμία, αναμένεται να είναι στην πράσινη κατηγορία όταν δοθεί άδεια για διεθνή ταξίδια αναψυχής, δηλαδή σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο στις 17 Μαΐου.
 

Πηγή: skai.gr