Κλείσιμο

Sun: Με γρήγορα τεστ το άνοιγμα του τουρισμού στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υιοθέτηση της διενέργειας γρήγορων τεστ πλευρικής ροής από όλες τις αφίξεις στη χώρα ως μέτρο που θα επιτρέψει το άνοιγμα του τουρισμού, γράφει η εφημερίδα Sun.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός συστήματος τριών ζωνών στις οποίες θα υπάγονται οι χώρες-προορισμοί των Βρετανών ταξιδιωτών ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Για τις χώρες στην «πράσινη» ζώνη, οι Βρετανοί που θα επιστρέφουν θα πρέπει απλώς να κάνουν ένα γρήγορο τεστ στο αεροδρόμιο άφιξης, με το αποτέλεσμα να επιστρέφει σε 15 λεπτά.

Για τις αφίξεις από τις «κίτρινες» χώρες θα απαιτείται μοριακό τεστ πριν από την αναχώρηση και κάποια μορφή καραντίνας, καθώς επίσης και γρήγορο τεστ πλευρικής ροής στην είσοδο στη Βρετανία.

Για τις «κόκκινες» χώρες θα διατηρηθεί η υποχρέωση καραντίνας.

Το κόστος του γρήγορου τεστ, περίπου 30 λίρες, θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα, αναφέρει η Sun, πιθανότατα θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τα ταξίδια στους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού.

Όσο για τον καθορισμό των ζωνών, θα υπολογίζονται όχι μόνο τα κρούσματα σε κάθε χώρα, αλλά κυρίως η διασπορά ανθεκτικών στα εμβόλια μεταλλάξεων και η πρόοδος των εμβολιασμών.

Η εφημερίδα επικαλείται συζητήσεις μεταξύ πολιτικών στελεχών και παραγόντων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για τις πληροφορίες που αποκαλύπτει. Προσθέτει ότι οι επιλογές των Βρετανών για διακοπές στο εξωτερικό στις 17 Μαΐου, την πρώτη πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, θα είναι μάλλον περιορισμένες, με το μεγαλύτερο άνοιγμα να γίνεται εγκαίρως για τα ταξίδια του Ιουλίου.

Οι προτάσεις της κυβερνητικής Ομάδας Εργασίας για τα διεθνή ταξίδια αναμένονται στις 5 Απριλίου.