Συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ για την υπόθεση Σκρίπαλ ζητά η Ρωσία

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο, τη στιγμή που οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τη λήξη του Ψυχρού Πόλεμο λόγω της υπόθεσης Σκρίπαλ.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε πως πλέον «έχει έλθει η ώρα» να προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τζόνσον και τον πρεσβευτή Αλεξάντερ Γιακοβένκο, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα διμερή ζητήματα και να συζητηθεί η έρευνα για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε
την ελπίδα πως το Λονδίνο θα αντιμετωπίσει «εποικοδομητικά» τη ρωσική πρόταση και συνεπώς η συνάντηση θα προγραμματισθεί σύντομα.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί την Μόσχα ότι είναι υπαίτια για την δηλητηρίαση του 66χρονου Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια με την νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ στην πόλη του Σόλσμπουρι, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

Η πρόταση της ρωσικής πλευράς ήλθε λίγες ώρες αφότου το Λονδίνο αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα εισόδου σε εξαδέλφη της Γιούλια Σκρίπαλ για να επισκεφτεί. Η πρεσβεία καταγγέλλει πως οι βρετανικές Αρχές προσπαθούν να κρύψουν τους Σκρίπαλ.

Χθες το νοσοκομείο του Σόλσμπουρι ανακοίνωσε πως ο κ. Σκρίπαλ δεν βρίσκεται πια σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η εικόνα του βελτιώνεται καθώς ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Η κόρη του βρίσκεται ήδη σε σταθερή κατάσταση και επικοινωνεί.

Ο κ. Σκρίπαλ εργαζόταν επί χρόνια στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού όμως εν τέλει αποκαλύφθηκε πως δρούσε ως διπλός πράκτορας και τροφοδοτούσε με πληροφορίες τη βρετανική MI6. Κατέφυγε στη Βρετανία το 2010, μετά από ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Η Βρετανία έχει απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες ως ποινή. Η Ρωσία αρχικά απάντησε με ισάριθμες απελάσεις και κλείνοντας το βρετανικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, όμως στη συνέχεια κλιμάκωσε τα αντίποινα, διατάσσοντας τη συρρίκνωση της βρετανικής διπλωματικής παρουσίας στη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr