Στο καταστροφικό επίπεδο 5 αναβαθμίστηκε ο Ντόριαν, ίσως γλιτώσουν οι ΗΠΑ

Ξ Ξ·Ξ³Ξ®: Twitter - National Hurricane Center
Τυφώνας επιπέδου 5, το υψηλότερο δυνατό, είναι πλέον ο Ντόριαν, ο οποίος πλησιάζει τις βορειοδυτικές Μπαχάμες και αναμένεται να προσεγγίσει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών το προσεχές τριήμερο.

Ο Ντόριαν συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν τα 260 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ταχύτητα και αναμένεται να παραμείνει «ισχυρός τυφώνας» τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση του κέντρου παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Το ευτύχημα είναι πως οι νεότερες προβλέψεις για την πορεία του συστήματος καταδεικνύουν πως το «μάτι» θα παραμείνει μακριά από τις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα, οι οποίες όμως θα πληγούν από την «περίμετρο» του τυφώνα.

Το κέντρο παρακολούθησης των τυφώνων προειδοποιεί πως νησιωτικά συμπλέγματα στις βορειοδυτικές Μπαχάμες θα πληγούν από δριμύτατους ανέμους, βροχοπτώσεις και πιθανώς πλημύρες έως και την Δευτέρα, τονίζοντας πως τα φαινόμενα μπορούν να απειλήσουν ζωές.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα ενδέχεται να καταγραφούν και στα παράλια της Φλόριντα, ειδικά έως τα μέσα της εβδομάδας.

Δεν αποκλείεται τέλος ο Ντόριαν να αλλάξει εκ νέου τροχιά, απειλώντας άμεσα τις ακτές των ΗΠΑ και την ενδοχώρα. Η πορεία των τυφώνων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφτεί με ακρίβεια.
Πηγή: skai.gr