Σουηδία: Η υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την Τρίτη το πρωί την αίτηση με την οποία δηλώνεται ότι η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση σηματοδοτεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία - τερματίζοντας έτσι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας - καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια δραματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική σκακιέρα.

«Το αισθάνεσαι σαν κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και είναι σαν να καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε. 



«Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Τώρα αυτή την εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με της Φινλανδίας, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ» διευκρίνισε.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ «δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία», αλλά ταυτόχρονα διεμήνυσε η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην επικράτειά τους «θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας».
 

Πηγή: skai.gr