Κλείσιμο

Σκοτεινές μέρες για Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει -Οργή για «όχι» Ερντογάν στην προστασία γυναικών

Πολλές οι αναταραχές στην Τουρκία τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή με τις αποφάσεις του.

Κρίσιμη είναι η στιγμή για την τουρκική οικονομία με τη λίρα να κατρακυλά στο -12% έναντι του Ευρώ και του δολαρίου.

Παράλληλα, έχει προκληθεί αναταραχή στις αγορές με τον «αποκεφαλισμό» του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου λέγοντας: «Ο Ερντογάν ας ορίσει τον εαυτό του ως κεντρικό τραπεζίτη».

Στο παρελθόν ο Μπαμπατζάν θεωρούταν, κυρίως από τον Ερντογάν, αστέρι στα οικονομικά ζητήματα καθώς είχε τριπλασιάσει το εισόδημα των Τούρκων.

«O κύριος Ερντογάν άδικα ταλαιπωρεί τον κόσμο. Έτσι όπως κυβερνάει με ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να διορίσει τον εαυτό του, δηλαδή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Έτσι μόνος του μπορεί να κάνει αυτό που επιθυμεί και να λέει “αυξήστε  τα επιτόκια, μειώστε τα επιτόκια”. Του προτείνουμε γρήγορη λύση! Είναι κρίμα για τους διοικητές, η Τράπεζα που θα έπρεπε να είναι ο πιο αξιόπιστος οργανισμός του κράτους, να έχει μετατραπεί “στο παιδί για τις σφαλιάρες”. Με αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα και αξιοπιστία της οικονομίας.», είπε ο Μπαμπατζάν.

Στο μεταξύ ένταση έχει ξεσπάσει και για το «όχι» του Ερντογάν στην προστασία των γυναικών από τη βία.

Την Τετάρτη σε συνέδριο θα ανακοινώσει το μανιφέστο που θα ισχύει μέχρι το 2023. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στην Κωνσταντινούπολη οι γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια.

Η βουλευτής Σμύρνης Σελίν Σαγέκ Μποκέ είπε χαρακτηριστικά: «Ξημέρωσε μια σκοτεινή ημέρα. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που είναι το σωσίβιο των γυναικών, καταργήθηκε μέσα σε μια νύχτα από την κυβέρνηση που κυβερνάται από έναν άνθρωπο. Με την απόφαση αυτή, δολοφονήθηκαν και πάλι οι χιλιάδες γυναίκες οι οποίες σφαγιάστηκαν από τους άνδρες,  στα σπίτια τους ή στη μέση του δρόμου. Καταπατήθηκε το δικαίωμα 42 εκατομμυρίων γυναικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έδειξε ποιους στηρίζει, αντί να στηρίξει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις γυναίκες, πήρε το μέρος των τυράννων.»
 

Πηγή: skai.gr