Κλείσιμο

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τις μαχαιριές που δέχθηκε - Βίντεο λίγο μετά την επίθεση

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται ο διάσημος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή την ώρα που ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται στο χειρουργείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του 75χρονου συγγραφέα.

Ρούσντι

Ένας άνδρας εισέβαλε στη σκηνή του Ιδρύματος Τσοτόκουα, και φέρεται να κατάφερε αλλεπάλληλες μαχαιριές στο λαιμό τον συγγραφέα, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο. 

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι ο Ρούσντι είναι ζωντανός και ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται».

Ο Ρούσντι, ο οποίος είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ρούσντι

Το βιβλίο Σατανικοί Στίχοι που έγραψε ο Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. 

Προσκεκλημένος του Ιδρύματος Τσοτόκουα, ο Ρούσντι επρόκειτο να συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με το ότι στις ΗΠΑ βρίσκουν άσυλο συγγραφείς και καλλιτέχνες που ζουν εξόριστοι, αφού η χώρα «υπερασπίζεται την ελευθερία και την δημιουργική έκφραση», όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε βίντεο λίγο μετά την επίθεση στον ινδικής καταγωγής συγγραφέα, καθώς και φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη.  

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ