Ρωσία: Ψηφίστηκαν στην Άνω Βουλή οι νόμοι για την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών - Ορίστηκαν τα σύνορα

Οι κάτοικοι των περιοχών που εντάχθηκαν έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα ή όχι - Τι θα ισχύει για το Ντονμπάς και τι για Χερσώνα και Ζαπορίζια

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) ενέκρινε ομόφωνα τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την αποδοχή των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR, LPR), καθώς και των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, στη Ρωσία σε συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους νόμους, οι κάτοικοι των νέων συστατικών οντοτήτων αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες από τις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που οι περιοχές εντάχθηκαν στη Ρωσία, αλλά έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να απορρίψουν τη ρωσική υπηκοότητα. Τα έγγραφα διευκρινίζουν ότι οι κάτοικοι των νέων περιοχών μπορούν να αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα με την υποβολή αιτήσεων και την ορκωμοσία ως Ρώσοι πολίτες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το DPR και το LPR θα διατηρήσουν το καθεστώς τους ως δημοκρατίες μετά την ένταξη στη Ρωσία και τα ρωσικά θα είναι η επίσημη γλώσσα τους.

Οι περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια θα προσχωρήσουν επίσης στη Ρωσία ως συνιστώσες οντότητες και θα συνεχίσουν να ονομάζονται «περιοχές». Τα σύνορα των δημοκρατιών και των περιφερειών θα είναι τα ίδια με αυτά που «υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας και της ένταξής τους στη Ρωσία».

Οι διεθνείς συμφωνίες διευκρινίζουν ότι τα σύνορά τους με άλλες χώρες θα θεωρούνται ως κρατικά σύνορα της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς νόμους, το DPR και το LPR εντάσσονται στη Ρωσία σύμφωνα με τα σύνορα του 2014 που κατοχυρώνονται στα συντάγματά τους.

Μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026

Μια μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μεταξύ της ημέρας ένταξης των νέων περιοχών στη Ρωσία έως την 1η Ιανουαρίου 2026. Ειδικότερα, στους Ρώσους πολίτες που διαμένουν στις περιφέρειες ΛΔΔ, LPR, Ζαπορόζιε και Χερσώνα θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα εργασίας. Επιπλέον, θα αναγνωρίζονται έγγραφα για την εκπαίδευση και την προσωπική τους κατάσταση, καθώς και για τη διάρκεια απασχόλησης και το δικαίωμα λήψης συντάξεων και κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας. Παραρτήματα ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών θα δημιουργηθούν στις νέες δημοκρατίες και περιφέρειες έως την 1η Ιουνίου 2023.

Νομίσματα και προϋπολογισμός

Το ρωσικό ρούβλι θα γίνει το μοναδικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται στις περιφέρειες DPR, LPR, Kherson και Zaporozhye την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά η χρήση του ουκρανικού εθνικού νομίσματος θα επιτρέπεται μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, οι νέες συνιστώσες οντότητες θα εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας την 1η Ιανουαρίου 2023, ενώ οι προϋπολογισμοί τους θα εγκριθούν έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: skai.gr