Ρωσία: Παραμένει εκτός Ολυμπιακών Τόκιο και Μουντιάλ 2022 μετά την απόφαση του CAS

O αποκλεισμός της Ρωσίας από όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα μετά από σκάνδαλα ντόπινγκ μειώθηκε σε δύο χρόνια από το  Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS).

Η απαγόρευση εξακολουθεί να εμποδίζει τη Ρωσία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο έτος, και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Αρχικά, στη Ρωσία επιβλήθηκε τετραετής απαγόρευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA). Η απαγόρευση θα ισχύει έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022.

To CAS ξεκαθάρισε ότι η μείωση της απαγόρευσης δεν πρέπει να θεωρηθεί «ως επικύρωση» της συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να παίξει στην ποδοσφαιρική διογράνωση του Euro 2020 που έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος, επειδή η UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) δεν ορίζεται ως «οργανισμός μεγάλων εκδηλώσεων» όσον αφορά τις αποφάσεις σχετικά με παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ.

Ο WΑDA έχει κηρύξει το ρωσικό Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ της Ρωσίας (Rusada) ως μη συμμορφούμενο για χειρισμό εργαστηριακών δεδομένων που παραδόθηκαν σε ερευνητές τον Ιανουάριο του 2019.

Οι αθλητές που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται από το σκάνδαλο ντόπινγκ θα μπορούν να αγωνιστούν με ουδέτερη σημαία.

Συνολικά 168 Ρώσοι αθλητές αγωνίστηκαν με ουδέτερη σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιόνγκτσανγκ.

Στη Ρωσία έχει απαγορευτεί να αγωνίζεται ως έθνος στον αθλητισμό από το 2015.

Πηγή: skai.gr