Πρόταση για Brexit στους Εργατικούς προετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση

Επαφές με υπουργούς της στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει το απόγευμα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
 
Πιστεύεται ότι θέμα συζήτησης είναι η προσφορά που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση προς το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης για ένα κοινό σχέδιο για το Brexit.
 
Οι σημερινές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πραγματοποιηθεί για την ώρα σε άτυπο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται κάποια επίσημη συνάντηση έως το τέλος της ημέρας.
 
Νωρίτερα ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ είχε πει ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης», καθώς το κόμμα του ανέμενε κάποια υπαναχώρηση της πρωθυπουργού από τις «κόκκινες γραμμές» της.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της κυβέρνησης θα περιγράφεται σε επιστολή προς τον κ. Στάρμερ από τον ντε φάκτο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Πρόκειται για τους επί κεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων που έχουν ορίσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η Τερέζα Μέι αντίστοιχα.
 
Πολιτικοί συντάκτες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στην ανάγκη να υπάρχει στο μέλλον ευθυγράμμιση του βρετανικού δικαίου με το ευρωπαϊκό δίκαιο ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και ως προς τα κριτήρια καταλληλότητας τροφίμων.
 
Υπό συζήτηση βρίσκονται ακόμα, ωστόσο, τα ακανθώδη ζητήματα της πιθανής παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους εταίρους και του πιθανού επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο