Τερματισμό της εισβολής και διάλογο με τη Ρωσία ζητεί ο Ζελένσκι - «Πολεμάμε μόνοι μας»

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», δήλωσε σε νέο δραματικό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι, 24 ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

Κάλεσε ξανά τους δυτικούς συμμάχους να βοηθήσουν την Ουκρανία για να σταματήσει η βίαιη επίθεση από τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι κυρώσεις φάνηκε πως δεν αρκούν.

«Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε μόνοι μας τη χώρα μας. Όπως χθες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο για την εξασφάλιση του «ουδέτερου» καθεστώτος και της αποστατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Συνεχίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία για δεύτερο 24ωρο

Στο Κίεβο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη σε εννιαόροφη πολυκατοικία η οποία έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία άτομα τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Στο Κίεβο, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

137 ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Νέες κυρώσεις αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι

Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επίθεσή της στην Ουκρανία ενέκριναν σήμερα Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ενώ υιοθετήθηκε και ελληνική πρόταση για μέτρα στήριξης στην ενέργεια.  

Βάσει του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους του. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων (σε λίστα κυρώσεων) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Διάγγελμα απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία». Πρόκειται για προμελετημένη εδώ και μήνες επίθεση τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Για πολλές εβδομάδες προειδοποιούσαμε για την επίθεση. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος. 

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος, ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Τώρα αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επίθεση του Πούτιν θα έχει μεγάλο κόστος στρατηγικά και οικονομικά για τη χώρα του θα το εξασφαλίσουμε αυτό δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν παρία.  

Πηγή: skai.gr