Παραδόθηκε η δεύτερη παρτίδα S-400 στην Τουρκία, τον Απρίλιο η ενεργοποίηση

Ολοκληρώθηκε η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο ’μυνας, επαναβεβαιώνοντας πως στόχος είναι η ενεργοποίηση του όπλου τον Απρίλιο του 2020.

Οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος, που αποτελείται από φορητό ραντάρ, φορητό κέντρο συντονισμού και φορητούς εκτοξευτήρες, είναι σε εξέλιξη, όπως και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει την λειτουργία τους, προσέθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η ’γκυρα απέκτησε τους S-400 παρά τις έντονες ενστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως ποινή η Ουάσιγκτον απέβαλε την γειτονική χώρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς ανησυχεί πως το ρωσικό ραντάρ θα υποκλέψει απόρρητη αμερικανική τεχνολογία.

Το Κογκρέσο έχει επίσης πιέσει για την επιβολή κυρώσεων στην ’γκυρα, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία. Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όμως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εμφανιστεί πιο διαλλακτικός, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως θύμα της απόφασης του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, να μην πουλήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
έχει υποστηρίξει πως έχει συζητήσει με τον κ. Τραμπ το ενδεχόμενο αγοράς και Patriot, πέραν των S-400, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως η προσωπική σχέση των δύο ηγετών θα θεραπεύσει την κρίση που προκάλεσε η αγορά του ρωσικού συστήματος.

Πάντως οι αμερικανικές πιέσεις φαίνεται να συνεχίζονται. Χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από την ’γκυρα να μην ενεργοποιήσει τους S-400, ώστε να διευθετηθούν οι διμερείς διαφορές.

«Αλλά τους είπαμε πως δεν αγοράσαμε αυτό το σύστημα ως μακέτα», είπε στο κανάλι CNN Turk.
Πηγή: skai.gr