Κλείσιμο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ουκρανία

Το σχέδιο για κήρυξη της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενέκρινε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Όπως μεταδίδει η DW, η απόφαση αφορά ολόκληρη την επικράτεια εκτός από τις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές, καθώς εκεί ήδη ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται αρχικά να διαρκέσει για 30 ημέρες κατά τις οποίες θα αυξηθούν οι έλεγχοι. Η σύσταση του συμβουλίου απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Ξεκίνησε η επιστράτευση εφέδρων στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε νωρίτερα το διάταγμα για την επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 έως 60 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης τους υπηκόους της που βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν.

Κίεβο προς τη Δύση: Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις

Την ίδια ώρα το Κίεβο πιέζει για την επιβολή ακόμα περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία από τους δυτικούς.

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Ντμιτρο Κουλέμπα, έγραψε στο twitter ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις «για να σταματήσει η περαιτέρω επιθετικότητα του Πούτιν». «Τώρα είναι αναγκαίο να αυξηθεί η πίεση. Χτυπήστε τη ρωσική οικονομία και το περιβάλλον του Πούτιν», προσθέτει ο αξιωματούχος του Κιέβου.
Δυτικά κράτη αντέδρασαν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντόνετσκ και Λουγκανσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Με σχεδόν 200.000 ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, οι δυτικές χώρες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε νέο γύρω κυρώσεων εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πάντα ως προτεραιότητα τη δική της ασφάλεια.

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι μη διαπραγματεύσιμες», δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε και να εκσυγχρονίζουμε τον στρατό και το ναυτικό μας», πρόσθεσε.
 

Πηγή: skai.gr