Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους σε ολόκληρη τη χώρα - Στο σκοτάδι 585 περιοχές

Ξανά στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται το Κίεβο εξαπολύοντας επίθεση κατά αμάχων και ενεργειακών εγκαταστάσεων - Τουλάχιστον οκτώ νεκροί - Συναγερμός στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μπαραζ επιθέσεων δέχεται από το πρωί της Δευτέρας η ουκρανική πρωτεύουσα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν συνεχόμενες επιθέσεις κατά αμάχων αλλά και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, βυθίζοντας στο σκοτάδι ένα τεράστιο μέρος της, ανάμεσά τους και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ουκρανία

Ο αριθμός των νεκρών από το βομβαρδισμό συγκροτήματος κατοικιών στο Κίεβο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας αυξήθηκε στους τέσσερις. Ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα. Ακόμα τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Σούμι έπειτα από ένα ακόμη ρωσικό χτύπημα, όπως δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής.

«Φαίνεται ότι ο σημερινός εχθρός ενώνει στο κακό όλους τους προηγούμενους εχθρούς του κράτους μας. Λειτουργεί ύπουλα – σκοτώνει αμάχους, χτυπά κατοικίες, υποδομές. Σήμερα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των κατακτητών σε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο, τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και μια νεαρή οικογένεια που ήταν έγκυος. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα νέο του μήνυμα στο Telegram. 

«Ο τρόμος πρέπει να χάσει και θα χάσει, και η Ουκρανία θα επικρατήσει. Και θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης κάθε Ρώσο τρομοκράτη - από διοικητές μέχρι ιδιώτες που εκτέλεσαν εγκληματικές εντολές» κατέληξε.

Την τελευταία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις χρησιμοποιώντας ιρανικά drones σε ολόκληρη τη χώρα, όπως επισημαίνει η ουκρανική πλευρά με τουλάχιστον 19 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά.

Ουκρανία

Ο δήμαρχος του Κιέβο, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι πέντε drones καμικάζι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση το πρωί στην πρωτεύουσα ενώ συνολικά εκτοξεύτηκαν 28 drones, αλλά 23 καταρρίφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις επισήμανε με αποτέλεσμα να μη βρουν στόχο. 

Συναγερμός στο πηρυνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια βυθίστηκε ξανά στο σκοτάδι, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούστσενκο με τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης να έχουν τεθεί σε εφαρμογή. 

Οι Ρώσοι «δοκιμάζουν την ικανότητά μας» να διορθώσουμε γρήγορα βασικές υποδομές, όπως υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο υπουργός, περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν ως «πυρηνικό εκβιασμό από το τρομοκρατικό κράτος».

Μπλακ άουτ σε 585 πόλεις και χωριά της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, ακόμα 585 πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία είναι πλέον χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γέβεν Γενίν ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων.

Μιλώντας ζωντανά στην ουκρανική τηλεόραση, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι «τρομοκρατούν όχι μόνο την πρωτεύουσα αλλά ολόκληρες περιοχές της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία κυνηγάει όλες τις εγκαταστάσεις ενέργειας», προειδοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Θέλουν να προκαλέσουν χάος στην ενεργειακή βιομηχανία» κατέληξε.

Συγκλονίζουν τα βίντεο από τις ρωσικές επιθέσεις

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε κτίριο στο κέντρο του Κιέβου που προκλήθηκε από επίθεση drone που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. 

Ουκρανία

Η EE παρακολουθεί την προμήθεια drones από το Ιράν 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουν τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων να βρίσκεται στο τραπέζι. 

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι η ΕΕ αναζητά «συγκεκριμένα στοιχεία» για οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με drones.

Πηγή: skai.gr