Η ΕΕ εκπαιδεύει 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχει νέο πακέτο εξοπλισμών 500 εκατ. ευρώ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, Δευτέρα ενέκριναν την έναρξη διετούς εκπαιδευτικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν διάφορες δυνάμεις της ΕΕ που θα παρέχουν βασικές και εξειδικευμένες οδηγίες σε Ουκρανούς στρατιώτες

Την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτών αποφάσισε η ΕΕ στηρίζοντας παράλληλα την Ουκρανία με τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, Δευτέρα ενέκριναν την έναρξη διετούς εκπαιδευτικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν διάφορες δυνάμεις της ΕΕ που θα παρέχουν βασικές και εξειδικευμένες οδηγίες σε Ουκρανούς στρατιώτες. Η εκπαίδευση θα γίνει στην Πολωνία και τη Γερμανία. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αποστολή, η οποία αναμένεται να κοστίσει 107 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «δεν είναι απλώς μια εκπαιδευτική αποστολή» αλλά μιας «σαφή απόδειξη ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ έχει πλέον δεσμευτεί για 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ουκρανικό στρατό από την έναρξη της ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα.

Αρκετές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν ήδη τον στρατό της Ουκρανίας, αλλά αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιστεύουν ότι η αποστολή της ΕΕ μπορεί να προσφέρει επιπλέον αξία.

Πηγή: skai.gr