Οι κόρες του Πούτιν στο στόχαστρο των κυρώσεων: Ποιες είναι, πού βρίσκονται, πού δουλεύουν

Τις δύο ενήλικες κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αγγίζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, για πρώτη φορά. 

«Πιστεύουμε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν κρύβονται μέσω συγγενών και για αυτό στοχεύουμε σε αυτούς», ανέφερε αμερικανική πηγή στο CNBC, καθώς οι ΗΠΑ έβαλαν στο κάδρο την Κατερίνα Τιχόνοβα και τη Μαρία Βορόντσοβα

Η ταυτότητα των δύο θυγατέρων του Πούτιν δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ επισήμως από τον ίδιο ή από το Κρεμλίνο και δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα φωτογραφίες τους ως ενήλικες. Άλλωστε, ακόμα και ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει ο Πούτιν είναι ένα μυστήριο. 

Επίσημα, ο Πούτιν έχει δύο παιδιά, την Μαρία και την Κατερίνα, από τον γάμο του με την Λουντμίλα Πούτινα, μία πρώην  αεροσυνοδό της Aeroflot, από την οποία πήρε διαζύγιο το 2013.

Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος μιλά σπάνια για τα παιδιά του δημοσίως, το 2015, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου του, απάντησε σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι οι κόρες του δεν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, όπως λεγόταν τότε. 

«Ζουν στη Ρωσία. Δεν σπούδασαν πουθενά αλλού εκτός της Ρωσίας. Είμαι υπερήφανος για αυτές. Συνεχίζουν να σπουδάζουν και δουλεύουν. Οι κόρες μου μιλούν άπταιστα τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες. Δεν συζητώ ποτέ με κανέναν για την οικογένειά μου», είχε πει τότε. 

«Δεν ήταν ποτέ παιδιά – αστέρες, δεν τους άρεσε ποτέ να βρίσκονται κάτω από τους προβολείς. Απλά ζουν τις ζωές τους». 

Ο Πούτιν είπε ότι οι κόρες του «κάνουν τα πρώτα βήματα στις καριέρες τους» και «δεν έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις ή την πολιτική». Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, και οι δύο έχουν προχωρήσει έκτοτε σε επιχειρηματικά εγχειρήματα. 

Η Κατερίνα Τιχόνοβα, που είναι 35 ετών και είναι η μικρότερη από τις δύο, γεννήθηκε στη Δρέσδη όσο ο Πούτιν δούλευε ως πράκτορας της KGB. Η Τιχόνοβα χρησιμοποιεί το επώνυμο της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της, σπούδασε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας και έχει μάστερ στη φυσική και τα μαθηματικά. 

Πέραν των σπουδών της, ενδιαφέρεται για την ιαπωνική κουλτούρα και τον ακροβατικό rock’n’roll χορό. Το 2013, μαζί με το ζευγάρι της, ήρθαν πέμπτοι στο σχετικό παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Ελβετία. 

Η Τιχόνοβα παντρεύτηκε τον Κιρίλ Σαμάλοφ, τον μικρότερο γιο του Νικολάι Σαμάλοφ, ενός έμπιστου συμβούλου του Πούτιν και συνιδιοκτήτη της Rossiya Bank, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως την «προσωπική τράπεζα» των κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου. Ο Κιρίλ διορίστηκε επικεφαλής νομικός σύμβουλος για την ξένη οικονομική δραστηριότητα της Gazprom το 2002, όταν ήταν μόλις 20 ετών. 

Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε μία μυστική 3ήμερη τελετή στο θέρετρο του σκι Igora. Χώρισε το 2018, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι οικονομικοί όροι του διαζυγίου του. 

Πριν περάσουν δύο χρόνια από τον γάμο τους, ο Σαμάλοφ μπήκε στη λίστα του Forbes ως ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, αφότου αγόρασε το 17% της εταιρείας πετροχημικών Sibur. Έρευνα του Reuters το 2015 υπολόγισε ότι το ζευγάρι είχε ποσοστά σε επιχειρήσεις αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων καθώς και μία παραθαλάσσια βίλα αξίας 4 εκατ. στο γαλλικό θέρετρο Biarritz.

Η Τιχόνοβα εργαζόταν σε διάφορες θέσεις στο πανεπιστήμιο της Μόσχας στο παρελθόν και το 2020 διορίστηκε επικεφαλής ενός νέου ινστιτούτου για την τεχνητή νοημοσύνη, αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, στο πανεπιστήμιο. Ο Πούτιν έχει περιγράψει το κέντρο Innopraktika σαν «ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εθνική στρατηγική της ανάπτυξης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης». 

Ανάμεσα στους επίσημους συμβούλους της στο πανεπιστήμιο είναι και πέντε μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πράκτορες της KGB που ζούσαν στο ίδιο τετράγωνο που μεγάλωσε και εκείνη, στη Δρέσδη. 

Η Μαρία Βορόντσοβα, η μεγαλύτερη κόρη του Πούτιν, είναι 36 ετών, παιδίατρος ενδοκρινολόγος, που μελετά τις επιπτώσεις των ορμονών στο σώμα. 

Ζει σε ένα ρετιρέ απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και το 2019 έσωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά της για ένα ιατρικό εγχείρημα 500 εκατ. που στοχεύει να βοηθήσει να βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο. 

Η Βορόντσοβα παντρεύτηκε τον Ρώσο ολλανδικής καταγωγής επιχειρηματία Γιορίτ Φάασεν το 2013 και το ζευγάρι στο ρετιρέ ενός ακριβού κτιρίου στο Άμστερνταμ. Το 2014, Ολλανδοί γείτονές της ζήτησαν να απελαθεί από τη χώρα, αφότου φιλορωσικές δυνάμεις κατέρριψαν την πτήση MH17 πάνω από την Ουκρανία. 

Πρόσφατα, Ολλανδοί απηύθυναν έκκληση στην Βορόντσοβα να ζητήσει από τον πατέρα της να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε οικόπεδο που ανήκει στο ζευγάρι εμφανίστηκε ταμπέλα που έγραφε: «Λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα από το ειρηνικό κομμάτι ελεύθερης γης σου, ο πατέρας σου αποδεκατίζει μια ολόκληρη ελεύθερη χώρα και τον λαό της. Φαίνεται ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στον γέρο σου και προφανώς δεν μπορούν να τον σταματήσουν ούτε οι δήμιοί του. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πατεράδες και οι κόρες είναι μια άλλη ιστορία». 

Στη Ρωσία υπάρχον έντονες φήμες ότι ο Πούτιν έχει και μία τρίτη, ακόμα πιο κρυφή, κόρη από έναν πολυετή δεσμό με την Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μια Ρωσίδα επιχειρηματία που λέγεται ότι ξεκίνησε από καθαρίστρια. 

Τα Pandora Papers αποκάλυψαν ότι η 46χρονη Κριβονογκιχ έχει στην κατοχή της ένα διαμέρισμα στο Μονακό μέσω μίας offshore εταιρείας που φέρεται να ιδρύθηκε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου γέννησε ένα κορίτσι.  Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι είναι κόρη του Πούτιν. 

Ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν: «Έχω μία ιδιωτική ζωή στην οποία δεν επιτρέπω παρεμβάσεις. Πρέπει να γίνεται σεβαστή». 

Πάντως, έχει παραδεχθεί ότι έχει εγγόνια. «Έχω εγγόνια, είμαι χαρούμενος. Είναι πολύ καλά, πολύ γλυκά. Απολαμβάνω να περνώ χρόνο μαζί τους», είχε πει το 2020. 

Στη Ρωσία, εν τω  μεταξύ, λέγεται ότι ο Πούτιν έχει παντρευτεί με την Αλίνα Καμπάεβα, μία πρώην αθλήτρια της γυμναστικής, με την οποία έχει αποκτήσει δύο μικρά παιδιά. 

Πηγή: Money Review