Ουκρανία: Έφτασαν στη Ζαπορίζια 170 άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων 40 και από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, έφτασαν απόψε στη Ζαπορίζια.

Οι άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μικρά παιδιά, κατέβηκαν από τα λευκά λεωφορεία που τους μετέφεραν μέχρι τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις ζώνες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συνολικά, 174 άμαχοι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία στη Ζαπορίζια «από την πόλαση της Μαριούπολη» ανέφερε στο Twitter η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.

«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. «Η δουλειά μας, ωστόσο, δεν τελείωσε», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να ενταχθούν στο κομβόι τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να το κάνουν».

Το Σάββατο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να απομακρυνθούν οι τραυματίες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ