Κλείσιμο

Νομοσχέδιο που απαγορεύει την παράδοση F-35 στην Τουρκία φέρνουν οι ΗΠΑ

Πρόταση νόμου που απαγορεύει την μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίσουν πως η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, κατέθεσαν αμερικανοί γερουσιαστές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό του για την αγορά των S-400 από την Τουρκία, προειδοποιώντας πως μπορεί να εκτεθούν στην Μόσχα τεχνικά δεδομένα των F-35 που επίσης έχει παραγγείλει η Άγκυρα.

«Η προοπτική να αποκτήσει η Ρωσία πρόσβαση στην τεχνολογία αεροσκαφών των ΗΠΑ σε μία χώρα του NATO, την Τουρκία, είναι σοβαρό εθνικό και παγκόσμιο ρίσκο», δήλωσε η Τζιν Σαχίν, μία από τους τέσσερις γερουσιαστές που συνέταξαν το νομοσχέδιο.

Το Κογκρέσο έχει ούτως ή άλλως αναστείλει την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, η οποία ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να ακυρώσει την παραγγελία για τους S-400.

Η Άγκυρα έχει ήδη παραγγείλει 30 F-35 και σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 100 αεροσκάφη.

Η διμερής σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες. Νεότερη εστία έντασης είναι η στήριξη που παρέχει ο τούρκος πρόεδρος στον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Πηγή: skai.gr