Κλείσιμο

Νέο πλήγμα για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις έπειτα από μια σημαντική τηλεοπτική εμφάνισή της, αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα καθώς ένας πρώην συνεργάτης της παραιτήθηκε από το κόμμα χαρακτηρίζοντας την προεκλογική εκστρατεία της αδύναμη και αποδιοργανωμένη και επικρίνοντας το στενό περιβάλλον της υποψήφιας.

Ο Ερίκ Μπεσόν, πρώην εθνικός γραμματέας αρμόδιος για την οικονομία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε παραιτηθεί στις 14 Φεβρουαρίου από το κομματικό αξίωμά του έπειτα από μια διένεξη αναφορικά με τη χρηματοδότηση του πολιτικού προγράμματος της Ρουαγιάλ, αλλά ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

"Τους τρεις τελευταίους μήνες, βλέπω ότι η εκστρατεία είναι κακά προσανατολισμένη, κακά οργανωμένη και προχωράει άσχημα", δήλωσε ο Μπεσόν στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1. "Αποφάσισα να παραιτηθώ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν θα είναι υποψηφιος στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, μετά τις προεδρικές.

Η Ρουαγιάλ αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση του Μπεσόν, αλλά τα σχόλιά του υπογραμμίζουν τις προσωπικές εντάσεις στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της.

Ο Μπεσόν, ο οποίος είναι βουλευτής του Ντρομ (νοτιοανατολική Γαλλία), δήλωσε πως η αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις "αυτών που σκέφτηκαν ότι έπρεπε να θίξουν" την ιδιωτική ζωή του αναφερόμενοι "σε δήθεν συζυγικές και οικογενειακές δυσκολίες που μπορούσαν να εξηγήσουν την υποτιθέμενη 'κατάθλιψή' (του)".

Ο Μπεσόν αναφέρθηκε στις "προσωπικές επιθέσεις (...) από την πλευρά ορισμένων εξ αυτών που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο κοντά στην υποψήφια σ' αυτή την εκστρατεία".

Ο Μπεσόν εξηγεί επίσης πως παραιτήθηκε από τα καθήκντά του έπειτα από "μια αντιπαράθεση" με τον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σύντροφο της Ρουαγιάλ, τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία προκλήθηκε από τους "διαρκείς δισταγμούς και μεταστροφές στη στρατηγική απάντησης (στη δεξιά) σχετικά με το κόστος" των προεδρικών προγραμμάτων.

Με δεδομένο ένα "απεριόριστο περιθώριο οικονομικών ελιγμών", επισημαίνει εν παρόδω ο Μπεσόν, "τα προγράμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα προγράμματα όλων των κομμάτων και όλων των υποψηφίων, είναι υπερβολικά δαπανηρά και το πραγματικό τους κόστος είναι υποτιμημένο".

Ο Μπεσόν δηλώνει επίσης πως "δεν συμφωνεί με τον τρόπο διεξαγωγής της εκστρατείας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ" και επικρίνει την απουσία ιεραρχίας και διαλόγου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε πως το "καθαρό κόστος" του προγράμματος της Ρουαγιάλ ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ένα επίσημο έγγραφο του κόμματος, οι δαπάνες για την υλοποίηση των 100 προτάσεων του "προεδρικού συμφώνου" της Ρουαγιάλ είναι 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στο σύμφωνο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα με τα οποία εξοικονομούνται 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Πρόκειται για μια άσκηση αλήθειας", δήλωσε ο Ολάντ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει έτσι να επιδείξει "συνέπεια, βούληση και ευθύνη", πρόσθεσε.

Το δεξιό κόμμα "Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα" (UMP) έχει ανακοινώσει πως το κόστος του προγράμματος του Νικολά Σαρκοζί, κύριου αντιπάλου της Ρουαγιάλ, ανέρχεται σε 31,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.


Πηγή: skai.gr