Μιανμάρ: Πραξικόπημα σε εξέλιξη – Στρατιώτες μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου της χώρας Ουίν Μιντ και άλλων ηγετικών στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κυβερνώντος κόμματος, από τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μπροστά στο κτήριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ενόπλων δυνάμεων.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μοιάζει να έχει διακοπεί στη χώρα. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε νωρίτερα ότι προφανώς εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα, προσθέτοντας πως ανέμενε να συλληφθεί και ο ίδιος.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και αδυνατεί να εκπέμψει. Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της ασιατικής χώρας είχαν διακοπεί.

Νωρίτερα η de facto επικεφαλής της κυβέρνησης χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία «συνελήφθησαν» σε εφόδους των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξέλιξη ακολούθησε αρκετές ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατηγούς, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος έπειτα από τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο ερίζει ότι έγινε νοθεία.

Η Αούνγκ και άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην πρωτεύουσα και «υποθέτουμε ότι ο στρατός προχωρά σε πραξικόπημα», είπε ο Μίο Νιούν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, εκτιμώντας πως πρόκειται να συλληφθεί και αυτός.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για να του ζητηθεί σχόλιο.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, στις οποίες το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι κατήγαγε συντριπτική νίκη. Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε πως παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.

Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ