Μιανμάρ: Υπό κράτηση η Αούνγκ Σαν Σου Τσι και κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία

Η ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία τέθηκαν υπό κράτηση τις πρώρες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα, ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε αρκετές ημέρες κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πανίσχυρους στρατηγούς, που πυροδότησαν ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτική πραξικοπήματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο υποστήριξε ότι έγινε νοθεία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Σου Τσι, ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και άλλα ηγετικά στελέχη «τέθηκαν υπό κράτηση» τις πρώτες πρωινές.

«Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», είπε ο εκπρόσωπος, ο Μίο Νιούν, προσθέτοντας πως αναμένει ότι θα συλληφθεί και ο ίδιος.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε ότι παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.

Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ