Κρίσιμο τριμερές ραντεβού με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Συρία έχουν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκία και του Ιράν, υπό την σκιά των απειλών της ’γκυρας ότι θα προωθήσει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη αλλά και της ευρύτερης έντασης στην Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί γύρω από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς ’σαντ, όπου ωστόσο υπάρχει έντονη παρουσία ακραίων ισλαμιστών ανταρτών.

Η Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, ανησυχεί πως τυχόν επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων και των ρώσων συμμάχων τους στο Ιντλίμπ θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα προς τα εδάφη της.

Η ’γκυρα έχει απειλήσει την Δύση πως θα στείλει αιτούντες άσυλο προς την Ευρώπη εάν δεν λάβει διεθνή βοήθεια, και ειδικά εάν δεν του επιτραπεί να συγκροτήσει ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία, όπου φιλοδοξεί να μετεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει επίσης την απώθηση κούρδων ανταρτών από την παραμεθόριο ανατολικά του Ευφράτη. Παραδοσιακός

Η Μόσχα από την πλευρά της είναι ο κύριος σύμμαχος της Δαμασκού, και προσφέρει την αεροπορική δύναμη που εν πολλοίς έχει γείρει την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ των καθεστωτικών στρατευμάτων.

Στο παρελθόν ’γκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη είχαν συμφωνήσει ένα modus vivendi για το Ιντλίμπ, που προέβλεπε την δημιουργία 12 τουρκικών σημείων παρατήρησης στην επαρχία.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συριακές δυνάμεις έχουν δράσει επικίνδυνα κοντά στα τουρκικά παρατηρητήρια, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Τουρκίας.

Πριν λίγες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως εάν οι Σύροι πλήξουν τουρκικές δυνάμεις θα αλλάξει εξολοκλήρου η εξίσωση στο έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει ευθεία σύγκρουση με τα στρατεύματα ’σαντ.

Πηγή: skai.gr