Κλείσιμο

Ισημερινός: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από κατολίσθηση, μετά τον φονικό σεισμό (βίντεο)

Τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια στην Αλαουσί, κοινότητα των Άνδεων που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από 6,8 Ρίχτερ που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί και αλλοι 50 (ίσως και περισσότεροι, 60 σύμφωνα με τα τοπικά μέσα)  αγνοούνται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν δεκάδες σπίτια  στην Αλαουσί, κοινότητα στην επαρχία Τσιμποράσο των Άνδεων  και η ίδια περιοχή που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από σεισμό 6,8 Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους

Την γιγαντιαία κατολίσθηση προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.  

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν σήμερα την κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής υλικού για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων.

Στην  Αλαουσί, όπου ζουν περίπου 45.000 άνθρωποι, διασωθέντες περιμένουν νέα για τους δικούς τους.

Ο Μανουέλ Ουπάι, αγρότης και οικοδόμος, 40 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πέντε μέλη της οικογένειάς του «έχουν θαφτεί εδώ», καθώς συνέχιζε την αναζήτηση του πεθερού και της πεθεράς του στα συντρίμμια.

Η Μαρία Βίγια, 46 ετών, μπόρεσε να βγει από παράθυρο του σπιτιού της για να σωθεί μαζί με τον σύζυγο και την κόρη της. «Ετοίμαζα να φάμε (...) και άκουσα τον κρότο», αφηγήθηκε. Ο σύζυγός της άρχισε να φωνάζει: «ο λόφος καταρρέει».

Η Μαρία παραδέχεται πως οι αρχές συνέστησαν στην οικογένεια να εγκαταλείψει την περιοχή, που είχε κηρυχθεί τον Φεβρουάριο σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. 

«Αυτή την εβδομάδα μας συμβούλεψαν να φύγουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε όλα τα υπάρχοντά μας (...) το ξέρω πως η ζωή αξίζει περισσότερο», είπε.

Οι αρχές είχαν επίσης προειδοποιήσει εναντίον του κινδύνου να καταρρεύσει μέρος του αυτοκινητοδρόμου E35, καθώς τμήμα του βουνού αποκολλήθηκε.

Από τον Ιανουάριο, οι βροχές και οι κατολισθήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και έχουν αφήσει άστεγους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές. Έχουν καταγραφεί 987 τέτοια «συμβάντα» (πλημμύρες και κατολισθήσεις).

Τον Φεβρουάριο, ανεστάλη η άντληση πετρελαίου από κοίτασμα για πέντε ημέρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος αγωγός να κοπεί στα δύο εξαιτίας της κατάρρευσης γέφυρας που οφειλόταν στις βροχοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ