Η Ουκρανία παραλαμβάνει τον Τόμο αυτοκεφαλείας από το Φανάρι

Έτοιμη να ανεξαρτητοποιηθεί πνευματικά από την Ρωσία είναι η Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιος έχει μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ώστε να παραλάβει τον Τόμο αυτοκεφαλείας από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερα οι δύο προκαθήμενοι υπέγραψαν τον Τόμο και αύριο ο κ. Επιφάνιος θα τον παραλάβει επισήμως, μετά την δοξολογία για τα Θεοφάνεια και την ανάγνωση του Ευαγγελίου.

Τον Επιφάνιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει συνδέσει την εκκλησιαστική αποσύνδεση από την Ρωσία με την ευρύτερη γεωπολιτική διαμάχη ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.

Η απόφαση του Φαναριού να στηρίξει την αυτοκεφαλεία της Ουκρανίας έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας σε εκκλησιαστικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος έχει προειδοποιήσει τον κ. Βαρθολομαίο πως η πολιτική του μπορεί να επιφέρει βαθύ και μακροχρόνιο σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ρήξη μπορεί να διευρυνθεί λόγω της επιρροής που ασκεί η Μόσχα σε διάφορες ανατολικές Εκκλησίες, οι οποίες θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποδεχτούν το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας και να εντάξουν το όνομα του κ. Επιφάνιου στον κατάλογο των ιεραρχών που μνημονεύονται.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει διαμηνύσει πως βλέπει πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης από την πλευρά Ποροσένκο, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.
Πηγή: skai.gr