Κλείσιμο

Άκαρπες οι επαφές Ιράν - IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα Τεχεράνης

Με άδεια χέρια επέστρεψε σήμερα, 14 Φεβρουάριου, η διαπραγματευτική αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από το Ιράν, έπειτα από την άκαρπη ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου επαφών μεταξύ της IAEA και της Τεχεράνης.

Οι απεσταλμένοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν την άδεια της Τεχεράνης προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του περσικού κράτους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ελεγκτής της IAEA. Χέρμαν Νάκερτς, συμπληρώνοντας ότι, στον απόηχο των επαφών, «χρειάζεται χρόνος προκειμένου να σκεφτούμε τον δρόμο μπροστά».

Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν καν να ορίσουν ημερομηνία για τη συνέχιση των συνομιλιών, γεγονός που καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις.

«Παρά τις πάμπολλες δεσμεύσεις της, η Τεχεράνη ακόμα δεν έχει διαπραγματευθεί καλή τη πίστη», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας Δυτικός διπλωμάτης. «Φαίνεται ότι πλέον πρέπει να διερωτηθούμε εάν αυτή είναι η σωστή τακτική».

Πέραν της IAEA, το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος και της «Ομάδας των 6», δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν εκ νέου την ιρανική πλευρά στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

Ανησυχία της Δύσης είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής. Στον αντίποδα, η Τεχεράνη αντιτείνει ότι οι δραστηριότητές είναι ειρηνικές και αποσκοπούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διεξαγωγή ιατρικών ερευνών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ