Διαδηλώσεων συνέχεια στο μουσουλμανικό κόσμο

Σε νέες διαδηλώσεις κάλεσε σήμερα τον μουσουλμανικό κόσμο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Πακιστάν, με αφορμή την προσβλητική ταινία για τον προφήτη Μωάμεθ.

«Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι δεν θα σιωπήσουν μπροστά σε μία τέτοια προσβολή», υπογραμμίζει ο Νασράλα στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Την Κυριακή
ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών διέψευσε δήλωση του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο 50 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και εξετάζονται για την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή της αμερικανικής πρεσβείας, από την οποία σκοτώθηκαν ο πρεσβευτής και άλλοι τρεις διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή τη στιγμή κρατούνται και ανακρίνονται τέσσερα άτομα και όχι 50. Ωστόσο άλλοι 50 ενδέχεται να βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Στο μεταξύ οι ταραχές συνεχίζονται, με εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκρούονται με τις αστυνομικές αρχές στην Τζακάρτα της Ινδονησίας και την Καμπόυλ, στο Αφγανιστάν.

Στη Τζακάρτα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας την αμερικάνικη σημαία.

Ως απάντηση οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και υδραντλίες, ενώ ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Παράλληλα
, επεισόδια σημειώνονται και σε άλλα σημεία του πλανήτη:

Στο Μαλάουι, στις νότιες Φιλιππίνες, περίπου 3000 άτομα διαδήλωσαν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βάζοντας φωτιά σε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σε επαρχεία του Πακιστάν (Khyber Pakhtunkhwa), διαδηλωτές έκαψαν το τοπικό κέντρο τύπου, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν και σε κυβερνητικά κτίρια, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Στο Καράτσι, οι αστυνομικές αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στήνοντας οδοφράγματα σε πολλά σημεία στην περιοχή. Ενώ έχουν προαναγγελθεί νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην πόλη.

Στην Καμπούλ, χιλιάδες Αφγανοί κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης, πυρπολώντας περιπολικά της αστυνομίας και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αμερικής.

Τέλος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκατοντάδες οργισμένοι φοιτητές, διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, απαιτώντας την απέλαση του αμερικανού πρέσβη.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης