Λιβύη: Προμελετημένη η δολοφονία Στίβενς – 50 συλληφθέντες

Στη σύλληψη περίπου 50 ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, και ακόμα τριών αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων έχουν προχωρήσει οι λιβικές αρχές, με τον πρόεδρο της Βουλής της βορειοαφρικανικής χώρας να αναφέρει με βεβαιότητα πως η αποτρόπαια πράξη ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου.

«Ο αριθμός [των συλληφθέντων] έχει φτάσει περίπου τους 50», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κογκρέσου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μεγκάριεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CBS.

Ο πρεσβευτής Στίβενς και οι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου, στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν ένοπλοι κατά του προξενείου των ΗΠΑ στην πόλη.

Αρχικά θεωρήθηκε πως η επίθεση έγινε στο πλαίσιο των ταραχών που ξέσπασαν στη Βεγγάζη και το Κάιρο της Αιγύπτου έπειτα από την αποσπασματική ανάρτηση μίας ταινίας αμερικανικής παραγωγής στον διαδικτυακό τόπο Youtube, η οποία θεωρείται προσβλητική για τον προφήτη Μωάμεθ.

Παρά ταύτα
, ο κ. Μεγκάριεφ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η δολοφονική επίθεση προσχεδιάστηκε από ξένους, αποκαλύπτοντας ότι «λιγοστοί» από τους συμμετέχοντες στην επίθεση κατά του Στίβενς ήταν ξένοι που εισήλθαν στη Λιβύη «από διαφορετικές κατευθύνσεις, κάποιοι είναι σίγουρα από το Μάλι και την Αλγερία». «Οι άλλοι είναι προσφιλείς [σε αυτούς] και πιθανώς υποστηρικτές.

»Ήταν σχεδιασμένο, σίγουρα, ήταν σχεδιασμένο από ξένους, από ανθρώπους που εισήλθαν στη χώρα πριν από λίγους μήνες και σχεδίαζαν αυτή την εγκληματική πράξη από την άφιξή τους», κατέληξε ο λίβυος ηγέτης.
Πηγή: skai.gr