Κλείσιμο

Ομπάμα: Η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει διεθνείς προεκτάσεις

Σε ομιλία του την Δευτέρα στο Σίλικον Βάλεϊ, της Καλιφόρνια, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη «φοβίζει την διεθνή κοινότητα» και επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να ενεργήσουν έγκαιρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  Επίσης ο κ. Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι η αποτυχία έγκαιρης αντιμετώπισης της κατάστασης έχει επηρεάσει και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και έχει προκαλέσει προβλήματα σ’ ολόκληρο το κόσμο.

Οι χώρες της Ευρώπης, επεσήμανε ο αμερικανός Πρόεδρος, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, και δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως «όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό τους σύστημα».

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε αρκετές φορές την προτροπή του προς το Κογκρέσο, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης ζητά απ’ το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο του μείωσης του ελλείμματος, που όπως δήλωσε θα μειώσει και την ανεργία.

Ένας από τους ακροατές του κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε υψηλότερη φορολόγηση για τον εαυτό του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στηρίζει τις εκκλήσεις του κ. Ομπάμα για υψηλότερη φορολόγηση στους πλούσιους αμερικανούς.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο επικρίνουν το σχέδιο του αμερικανού Προέδρου για μείωση του χρέους, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη φορολόγηση θα βλάψει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Οι ίδιοι επιθυμούν την μείωση του χρέους εξ’ ολοκλήρου από περικοπές στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης.

Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, παρότρυνε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την τελική επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr