Απόρριψη της νέας πρότασης Τζόνσον για εκλογές αποφάσισε η αντιπολίτευση

Andrew Milligan/PA via AP
Σε οριστική συμφωνία να μην υπερψηφίσουν τη Δευτέρα τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου κατέληξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Όπως δήλωσε η ηγέτιδα του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ-Ρόμπερτς συμφωνήθηκε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν της ψηφοφορίας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Επίσης συμφωνήθηκε να μην κατατεθεί τη Δευτέρα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τζόνσον, κάτι που επίσης θα άνοιγε το δρόμο για εκλογές εντός του Οκτωβρίου.

Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να εξασφαλιστεί πριν από την προκήρυξη εκλογών η νέα αναβολή του Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου, όπως θα ορίζει ο νόμος που θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή των Λόρδων και η Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Τζόνσον πιέζει για τη διενέργεια εκλογών πριν από την υποβολή αιτήματος στις Βρυξέλλες για παράταση της διαδικασίας του ’ρθρου 50. Η πρώτη πρότασή του απορρίφθηκε από τη Βουλή την Τετάρτη, καθώς δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε απορημένος από την άρνηση της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν εκλογές.

«Είναι το πιο εντυπωσιακό παράδοξο - ποτέ στην ιστορία δεν έχει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης απορρίψει την ευκαιρία που του δίνεται για εκλογές», σχολίασε από τη Σκωτία την οποία επισκέπτεται ο Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι αν η αντιπολίτευση δε θέλει εκλογές, τότε ο ίδιος θα εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους στη σύνοδο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζόνσον αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα παραίτησής του σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως έχει υποσχεθεί. Επανέλαβε ότι αυτή είναι μία υπόθεση εργασίας την οποία δεν είναι διατεθειμένος να αναλογιστεί, καθώς και ο ίδιος και ο λαός θέλουν την υλοποίηση του Brexit στα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο