Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι χάκερ «χειραγώγησαν» κάποιους υπαλλήλους της για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ορισμένων από τους πιο διακεκριμένους χρήστες της, περιλαμβανομένων του Δημοκρατικού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, του μεγιστάνα επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Έχοντας υιοθετήσει τις ταυτότητες των διακεκριμένων χρηστών του Twitter oι χάκερ ζήτησαν ποσά στο κρυπτονόμισμα bitcoin, τα οποία ισχυρίζονταν ότι επιστρέψουν στο διπλάσιο.

Η κυβερνοεπίθεση έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του Twitter, καθώς, μεταξύ άλλων, χρησιμεύει και ως «βήμα» για τους αμερικανούς πολιτικούς πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Γνωρίζουμε ότι είχαν πρόσβαση σε εργαλεία που είναι διαθέσιμα μόνο στις εσωτερικές ομάδες υποστήριξής μας για να στοχεύσουν 130 λογαριασμούς» ανακοίνωσε το Σάββατο στο ιστολόγιό του το Twitter.

Για 45 από αυτούς τους λογαριασμούς, οι χάκερ μπόρεσαν να επαναφέρουν τους κωδικούς πρόσβασης, να συνδεθούν και να στείλουν tweet, πρόσθεσε, ενώ έγινε λήψη προσωπικών δεδομένων έως και οκτώ μη επαληθευμένων χρηστών.

Το Twitter σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι των χρηστών του και της κοινωνίας γενικότερα. «Είμαστε ντροπιασμένοι, είμαστε απογοητευμένοι και πάνω απ’ όλα, λυπόμαστε» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να εργαστούμε για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη σας και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη» επισημαίνεται. 

Το Twitter έκλεισε τους λογαριασμούς που δέχθηκαν επίθεση και κατάργησε τα ψεύτικα tweets. Επίσης, απενεργοποίησε προληπτικά λογαριασμούς που δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση. Οι περισσότεροι λογαριασμοί έχουν πλέον αποκατασταθεί, διευκρίνισε το Σάββατο η πλατφόρμα.

Για τους 130 λογαριασμούς που παραβιάστηκαν, το Twitter είπε ότι οι χάκερ είχαν τη δυνατότητα να δουν προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων email και αριθμών τηλεφώνου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις