Κλείσιμο

Roscosmos: Πέφτει η θερμοκρασία στο Σογιούζ μετά τη διαρροή ψυκτικού υγρού - «Όλα καλά» λένε οι Ρώσοι

Η ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos

Η θερμοκρασία στην επανδρωμένη κάψουλα Soyuz MS-22, στην οποίο σημειώθηκε αποσυμπίεση του συστήματος εξωτερικού θερμικού ελέγχου, μειώνεται, ανακοίνωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους η υπηρεσία Τύπου της Roscosmos.

«Η θερμοκρασία στο επανδρωμένο σκάφος Soyuz MS-22 μειώνεται λόγω των ενεργειών των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου Αποστολής της Μόσχας, παραμένει εντός των καθορισμένων ορίων», διαβεβαιώνει πάντως η Roscosmos.

Όπως εξήγησε η κρατική διαστημικη υπηρεσία, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει έλεγχος του προβλήματος με τις κάμερες του βραχίονα SSRMS (Space Station Remote Manipulator System) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν στη Γη το πρωί της Δευτέρας», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου.


Η ρωσική κρατική υπηρεσία ανέφερε ότι οι αστροναύτες του ISS πήραν ρεπό για την Κυριακή, και σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ μεταξύ της Γαλλίας και της Αργεντινής.

Την Πέμπτη, η εξωτερική επένδυση του θαλάμου οργάνων και εξοπλισμού της κάψουλας Soyuz MS-22 που προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υπέστη ζημιά, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο προγραμματισμένος διαστημικός περίπατος.

Το Σάββατο, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι αποσυμπίεση στο ψυγείο του συστήματος εξωτερικού θερμικού ελέγχου του διαστημικού σκάφους. Στις 17 Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία στο διαστημόπλοιο διατηρήθηκε στους 28 με 30 βαθμούς.

Ο Σεργκέι Κρικάλεφ, βετεράνος κοσμοναύτης και διευθυντής των προγραμμάτων επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων στη Roscosmos, εκτίμησε ότι η διαρροή ψυκτικού υγρού από την κάψουλα Soyuz MS-22 θα μπορούσε να έχει προκληθεί από μετεωρίτη που χτύπησε ένα από τα ψυγεία της. Ο Κρικάλεφ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η δυσλειτουργία θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του συστήματος ψύξης της κάψουλας και τη θερμοκρασία στο τμήμα εξοπλισμού της.
 

Πηγή: skai.gr