Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Έως το Πάσχα θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο θα έχουν φύγει μέχρι το Πάσχα, δήλωσε στον Guardian ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που είναι εδώ αυτή τη στιγμή, προβλέπω ότι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα έως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι ως το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Έκαναν πολλή υπομονή», δήλωσε από τη Λέσβο ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί που θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε επίσης την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί πάνω από 1500 ανθρώπους από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο», σχολίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Σε όλη την Ευρώπη χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα γύρω από αυτό το θέμα, αλλά νομίζω επίσης ότι μπορούν να δουν πως προστατεύουμε τα σύνορα της ΕΕ, έχουμε μειώσει σημαντικά τις ροές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμο οι πρόσφυγες της Μόριας να μεταφερθούν στο νέο προσωρινό καταυλισμό που έχει στηθεί στο νησί. «Υπάρχουν ομάδες Αφγανών και φοβάμαι ακόμα και κάποιοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην πάνε. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει να πάνε μέσω αυτής της νέας δομής και να πάρουν πρώτα τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα», είπε.

Όσο για τη Μόρια, τη χαρακτήρισε «καταυλισμό ντροπής» που πλέον ανήκει στην ιστορία. «Θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί από ελαιώνες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αρνήθηκε επίσης τις καταγγελίες περί βίαιων επαναπροωθήσεων άλλων προσφύγων που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.