Βαρβιτσιώτης: Ενεργοποίηση αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και την ενεργοποίησή τους  πιθανόν και το επόμενο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, διατηρεί σύμφωνα με τον Μιλτιάδη η κυβέρνηση ως διπλωματικό «όπλο».

Επιδιώξαμε και λάβαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας & καταδίκη της Τουρκίας

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, εξήγησε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση να επιδιώξει και να λάβει μία ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους και σαφέστατης καταδίκης της Τουρκίας και της επίμαχης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κυρώσεις τώρα θα μείωναν τα περιθώρια κινήσεων σε πιο κρίσιμη στιγμή

«Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε την διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων», επισήμανε ο ίδιος.

Συμμαχία «φράχτης» και πέραν της Ευρώπης απέναντι σε όποιον απειλεί κυριαρχικά μας δικαιώματα

Προηγουμένως αναλύοντας τους λόγους αυτής της στρατηγικής επιλογής και το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτή, είχε αναφέρει ότι: «Η στρατηγική απόφαση είναι να μην ζητήσουμε αυτή την στιγμή κυρώσεις. Θέλαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες και θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος. Να συγκροτήσουμε και πέραν της Ευρώπης συμμαχία γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων».

Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διευκρίνισε ότι η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και επανερχόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων έναντι της επιθετικότητας της γείτονος επέμεινε ότι αυτό το «όπλο» πρέπει να αξιοποιηθεί στην ώρα του.

Οι κυρώσεις το μεγαλύτερο όπλο της Ε.Ε. σε περίπτωση κλιμάκωσης - δεν το αντιμετωπίζουμε ως αστείο ή ευχή

«Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, ότι δηλαδή, αποτελεί παραβίαση του δικαίου για τη θάλασσα και του εθιμικού δικαίου για τη θάλασσα και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, κρίνεται ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση η απόφαση του Συμβουλίου να συνοδεύεται από άλλες κυρώσεις. Αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ», κατέληξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε επίσης ότι η χώρα μας διεκδικεί συμμετοχή στη διάσκεψη για το Λιβυκό και διαβεβαιώνοντας ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να περάσει έτσι.

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων ούτε η ημέρα που θα γίνει. Δεν είναι θέμα που θα αφήσουμε να περάσει έτσι. Στην προηγούμενη διάσκεψη που έγινε στην Ιταλία συμμετείχαν 30 χώρες και η Ελλάδα. Η πρόταση της Γερμανίας ήταν για κλειστό κύκλο συμμετεχόντων στον οποίο όμως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις η Ελλάδα οφείλει να έχει συμμετοχή και το ζητάμε από Γερμανία», ανέφερε ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ «ο υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: "Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου"».

«Και σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: "Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις". Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για "στρατηγική απόφαση" και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις "εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία", διότι "αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες"». 

«Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μόνο δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ' ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική».